LA PREVENCIÓ DELS ACCIDENTS LABORALS

A la feina, cap risc

Els països més competitius són aquells que tenen menys sinistres laborals

Uns 6.000 treballadors moren cada dia al món víctimes d'accidents laborals. Un dels objectius del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra demà, és aconseguir que la societat entengui que lluitar contra aquesta plaga és una inversió.

4
Es llegeix en minuts
MAR Serna

Demà serà el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, destinat a promoure a tot el món la prevenció dels riscos laborals. L'Organització Internacional del Treball (OIT) estima que 6.000 treballadors moren cada dia al món a causa d'accidents i malalties relacionades amb el treball. Val la pena reflexionar sobre el cost humà, econòmic i social que suposen els accidents laborals i les malalties professionals.

A Catalunya, les dades ens mostren que hi ha una tendència a la baixa dels accidents en els últims anys i això es deu, entre altres factors, a una responsabilitat més gran de tots els actors implicats a millorar la seguretat i la salut en el treball.

No obstant, els esforços que s'han realitzat fins ara encara no són suficients i cada accident laboral ha de ser evitat mitjançant l'adopció de les corresponents mesures de prevenció. Darrere de cada un dels accidents que es produeixen hi ha molts costos, tant per a les persones accidentades i el seu entorn familiar i social com per a les empreses.

DES

DELGovern de la Generalitat considerem la salut en el treball com un valor social de primer ordre que ha de ser objecte d'una protecció i una promoció especials. També som conscients, per una altra part, de la relació directa que hi ha entre la competitivitat de les nostres empreses i l'índex de sinistralitat laboral. L'OIT també ho deixa ben clar: els països més competitius són aquells que tenen menys accidents laborals.

És evident que la prevenció suposa un esforç econòmic per a les empreses, però també convé destacar que aquesta prevenció no és un cost-despesa, sinó que representa una inversió rendible tant des d'una dimensió humana com des del punt de vista social i econòmic. Inversió, no s'ha d'oblidar, necessària per garantir la salut en el treball i evitar la generació de pèrdues que repercuteixen de forma directa en la seva productivitat.

La nostra societat ha de conèixer els diferents costos que estan associats als accidents i les malalties laborals i que inclouen, a més a més dels danys en la salut de les persones, la seva repercussió negativa en l'economia de les nostres empreses i del nostre país. Entre aquests efectes negatius es pot citar, a tall d'exemple, el cost de les jornades laborals perdudes i les derivades de les paralitzacions de l'activitat productiva, les prestacions de la Seguretat Social i els seus possibles recàrrecs, les indemnitzacions i sancions, la despesa sanitària, la farmacèutica o el cost d'imatge que acostuma a comportar una pèrdua de clients. Tots aquests costos afecten les empreses, però especialment les persones que hi treballen i, sense cap mena de dubte, tota la societat.

Segons dades de la recent i primera Enquesta de Condicions de Treball de Catalunya, més del 80% de les empreses no analitzen el cost econòmic que els suposen els accidents de treball i les malalties professionals, però és necessari que els avaluïn perquè siguin conscients de les repercussions negatives de la sinistralitat laboral i els beneficis que comporta prevenir-los.

AMB AQUESTAfinalitat, estem promovent una transformació dels valors, les actituds i el comportament de tots els agents implicats i de la societat en relació amb la seguretat i la salut laborals. Una de les claus per a un treball segur és la gestió responsable, integrada i ètica de les relacions laborals. Una gestió basada no únicament en la qualitat dels productes i serveis, sinó també en la de les condicions de treball d'aquelles persones que els elaboren o presten.

En aquest sentit, amb els agents socials i econòmics, treballem actualment en un nou pacte per al futur del nostre país, l'actualització de l'acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat en l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, en què la reducció de la sinistralitat laboral i la millora de les condicions de treball és un objectiu compartit i un element imprescindible per millorar la competitivitat de la nostra economia.

Una societat més competitiva i segura passa per una transformació dels seus valors i els seus comportaments. Per això apostem per la formació en prevenció de riscos laborals com la millor manera per aconseguir i consolidar aquest canvi, tant en les persones que ja treballen com entre aquells que en el futur s'incorporaran al món laboral dirigint les empreses o treballant-hi.

Notícies relacionades

Evitar els accidents de treball, igual que els de trànsit, ha de ser una prioritat per a tots els nivells de l'empresa i de tota la societat. Ningú se'n pot quedar al marge. S'ha de seguir treballant per aconseguir els beneficis en termes humans i econòmics que es deriven de la prevenció dels riscos laborals més enllà de l'ineludible compliment de les obligacions legals.

El repte és que en siguem conscients i estic segura que aviat veurem els resultats d'aquests canvis. Perquè és clar, i crec que no ho posa en dubte ningú, que una societat moderna i competitiva no es pot permetre la pèrdua de vides a causa del treball: a la feina, cap risc.