Zona franca // José Luis Martínez
'Crowding out'
En català es podria denominarefecte expulsió. En teoria, una situació en què el sector públicexpulsael sector privat a l'acaparar bona part de la possibilitat de finançament que existeix en els mercats. ¿Com es faria això? En un context d'elevada aversió al risc, cosa que portaria els inversors a sobreponderar el deute públic sobre el privat. També a través d'uns tipus d'interès de finançament elevats, impossibles d'assumir pel sector privat. I si, a més, la necessitat de fons pel sector públic es disparés.
¿Noten alguna semblança entre la definició anterior amb la situació actual? Entendran llavors la preocupació de moltes empreses i inversors davant l'abundància de plans econòmics dels governs. Comprendran d'aquesta manera que algunes veus augurin escenaris futurs d'inflació elevada, considerant l'elevada injecció de diner públic (governs i bancs centrals) en l'economia i els mercats. Sí, entenc la preocupació. Però no la comparteixo.
D'entrada és important reconèixer que entre les diferents cares de la crisi actual no hi apareix la de liquiditat. Sí, hi ha un problema de liquiditat a la banca, produït per la desconfiança i la paràlisi dels mercats de finançament. Però no a nivell general. Més aviat l'origen de la crisi en part seria l'excés de liquiditat acumulat. És veritat que hem vist una destrucció de valor sense precedent en els últims mesos com a conseqüència de la davallada dels mercats. Però la liquiditat continua sent elevada i ara busca refugis segurs: efectiu, dipòsits i deute públic.
Notícies relacionades¿Com es poden explicar les baixes rendibilitats actuals del deute públic? Als EUA, tot i la important expansió de les emissions, les rendibilitats a llarg termini cauen fins als nivells més baixos dels últims 50 anys. En aquest punt també hi ha tingut alguna cosa a veure la Fed, quan va anunciar la possibilitat de comprar deute públic a mitjà i llarg termini per abaixar les rendibilitats. Amb això afavoriria la compra de renda fixa privada i fins i tot borsa.
¿I la inflació? Sincerament, no crec que la injecció de liquiditat es tradueixi en un augment de la despesa. ¡Tant de bo! Però em temo que ara simplement tapa forats,creant mercat.
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- INTOXICACIÓ El glop d’‘aigua’ que gairebé mata un home a Vigo: «En segons vaig notar que em cremava viu per dins»
- Diligències obertes Barcelona aprova la reforma de la Masia del Barça malgrat la investigació de la Fiscalia
- Operaven a Catalunya La Policia Nacional expulsa 24 multireincidents amb més de 200 detencions per homicidi, robatori o agressió sexual
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina