ANUARI ECONÒMIC COMARCAL DE CAIXA CATALUNYA

Lleida va sustentar el creixement del PIB de Catalunya el 2008

Les comarques de Ponent van créixer l'1,6% davant el 0,8% de la mitjana catalana

Oliver diu que el pitjor de la crisi s'ha vist el primer semestre del 2009

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

Menys atur i més creixement. Les comarques de Lleida van ser durant el 2008 menys sensibles a la crisi econòmica, fins al punt que el creixement de Catalunya durant aquell període s’ha sustentat en l’evolució econòmica d’aquesta zona catalana. També les comarques de muntanya i les de l’eix metropolità de Barcelona van contribuir positivament a una evolució del Valor Afegit Brut (VAB), que és el parà­metre –la renda generada per les comarques– utilitzat per l’anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya. Les seves dades van ser presentades ahir pel catedràtic d’economia aplicada de la UAB i coordinador de l’estudi, Josep Oliver.

El cas és que el creixement del 0,8% del VAB de Catalunya –una dècima més que el PIB– es va deure principalment a l’evolució de Lleida (1,16%), mentre que Barcelona i Girona van tenir una contribució més modesta, del 0,8% i el 0,7%, respectivament, i Tarragona del 0%.

Els tres eixos territorials més dinàmics durant l’any passat van registrar un creixement dels serveis superior a la mitjana catalana, així com una evolució de la construcció menys negativa, fins i tot a les comarques de l’entorn de Lleida es va registrar un avanç del 0,4%.

CRISI INDUSTRIAL / En el costat ne­gatiu, la indústria va ser el sector que pitjor evolució va comptabilitzar el 2008 i, segons Josep Oliver, serà el sector que menys aportació tindrà a ­l’e­conomia durant el 2009. Preveu que la indústria catalana caigui per ­sobre del 2,5% registrat l’any 2008, especialment en l’entorn metro­polità de Barcelona, les comarques centrals i la província de Tarragona.

Notícies relacionades

Segons el coordinador de l’a­nuari, l’any 2008 va ser «el final de la ­dècada prodigiosa» i, malgrat que el primer i el segon trimestre del 2009 han estat els que han notat més els efectes de la crisi, «el pitjor ja ha passat». No hi haurà creixement aquest any, ­però el 2010 es produiran els primers símptomes de recuperació –com a conseqüència de la consolidació de les economies alemanya i francesa– de la indústria catalana i de forma «més lenta» de la construcció, que seguirà eliminant part de l’excedent de vivendes, fins a tornar a una ­producció de 40.000 a l’any, lluny de les 127.000 iniciades el 2006.

La recuperació, especialment en l’ocupació, estarà liderada pel sector dels serveis, amb una demanda que seguirà creixent, però també estarà relacionada amb la recuperació de la indústria, una vegada fet l’ajust de la crisi. H