Fundador de Nostrum
Quirze Salomó va obrir el 1999 la primera botiga de menjar preparat, i avui en té 45
Portar la carmanyola és una d’aquelles rutines emparentades amb la crisi econòmica. Si algú s’encarregués de mesurar les estadístiques dels tàper que van de la cuina a l’oficina i de tornada al rentaplats, tindríem un indicador, com a mínim curiós, de la percepció de la conjuntura per part de les famílies. Quirze Salomó (47 anys), fundador de Nostrum, és un empresari de referència a Espanya d’un negoci, el dels establiments amb menjar casolà per emportar-se, encarapoc fet,una mica a mig cuinar. A mig camí entre l’econòmica carmanyola i l’ubic menú per a operaris i oficinistes, Salomó reivindica la conveniència de la seva proposta, que ofereix en 45 establiments de Catalunya.«Som més barats que el menú, amb un preu que resta incentiu a l’esforç que suposa comprar ingredients i ficar-se a la cuina. Amb els nostres preus, cada hora que dediques a omplir la carmanyola l’estaries cobrant a 1,5 euros».
Juntament amb el seu pare, Joan, ja mort, el Quirze va obrir la primera botiga a Barcelona el 1999.«Llavors ens vam proposar ser líders quantitativament i qualitativament del menjar per emportar-se».Diu que ho van aconseguir el 2008, després d’uns quants anys d’obertures i tancaments, una etapa en què es van consolidar els establiments més rendibles. Van ser uns anys de test-error, en què es va demostrar que el model de la franquícia (tres de les botigues ho són) no era l’adequat per al creixement:«En el nostre model de negoci, amb una cuina central a Sant Vicenç de Castellet (Bages) i amb un sistema logístic automatitzat, el franquiciat no aporta tant de valor com en altres cadenes de franquícies».
En els últims anys, el nombre de botigues s’ha mantingut estable, i això que el 2003 va entrar en el capital un inversor, lafamily office(societat patrimonial) Andosins Capital, de la família andorrana Cerqueda. Aquells diners van permetre finançar una campanya per TV i consolidar la cadena.
«Hem anat aprenent. Hem descobert que la prime location, la ubicació privilegiada, és important per al nostre negoci. Ara som a la Rambla de Catalunya, la Via Laietana i el Gòtic».Amb aquestes ensenyances a la motxilla, han decidit reinventar el model de botiga. A Via Laietana han obert la primera d’una nova generació:«Gran (150 metres quadrats), oberta de 8 a 12 de la nit, amb autoservei, i amb venda de tapes».La idea és establir un model de botiga que es pugui exportar a Madrid i a altres capitals europees, com París.
Cada dia, Nostrum serveix 20.000 racions i 100 plats diferents. Té 140 empleats i 2.500 metres quadrats de fogons a Sant Vicenç de Castellet.
Els Salomó van vendre als anys 90 una petita fàbrica de lleixius de marca blanca a Sabadell. Temien
Notícies relacionadesla creixent força de la distribució. Ironies de la vida, ara venen menjar casolà
envasat amb marca blanca a Dia.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre