ZONA FRANCA

Paradoxes

1
Es llegeix en minuts
Gonzalo Bernardos
Gonzalo Bernardos

Vicerector d'economia de la UB

ver +

L'economia europea, encara que no està bé, va millor. L'any 2009, el PIB de la zona euro va caure un 4,1%; en canvi, en l'exercici actual s'espera que creixi gairebé un 1%. No obstant, si un llegeix la premsa, sembla que empitjori. La culpa d'aquesta falsa sensació principalment la té l'elevada caiguda de les borses europees i de l'euro. Des de l'inici de l'any, l'índex Eurostoxx baixa un 14,71% i la moneda única un 16,6% respecte al dòlar.

¿Què està passant? De manera sintètica: els inversors financers tenen por. En molt pocs mesos, han canviat d'opinió. Han passat de l'optimisme exagerat (l'Ibex va pujar el 29,8% l'any passat) al pessimisme exacerbat. L'any 2009, creien que el pitjor ja havia quedat enrere; ara, sembla que molts pensen que en l'economia europea encara ha d'arribar.

Per culpa d'això, qualsevol rumor negatiu, declaració inadequada d'un polític o dada macroeconòmica més dolenta del que s'espera constitueixen una excusa per a la venda massiva d'accions. Ni és una novetat que Grècia faci trampes ni que Hongria efectuï un ajust econòmic. Ja ho va fer l'any 2006, quan el seu dèficit públic/PIB era més alt que l'actual (9,3% versus 4%). En aquella data, les principals borses europees gairebé ni van assabentar-se de la crisi que patia Hongria. La liquiditat era notòriament més elevada i la propensió al risc molt més alta.

Notícies relacionades

Aquesta situació ha afectat el prestigi de l'euro. L'any 2009, cada vegada més analistes deien que en el futur substituiria el dòlar com a principal divisa mundial. Al contrari, en l'actualitat, alguns creuen que no està assegurada la seva supervivència. Ni era bo per a l'economia europea que tingués un valor tan elevat ni que ara estigui en caiguda lliure.

¿Com es combat la por? Indubtablement, oferint seguretat. És el que ha fet Alemanya a l'efectuar un important ajust econòmic. Viu per sota de les seves possibilitats i no té un dèficit públic gaire excessiu. Principalment, ho ha fet per donar exemple. Si altres països segueixen el seu exemple, els inversors entendran el senyal. No esperin grans pujades ni de la borsa ni de l'euro, però sí un final pròxim de la tendència baixista actual.