investigació judicial per un delicte coNtra la hisenda pública

El fiscal demana 7 anys de presó per a Llauradó per frau al fisc

L'empresari està acusat de no pagar 2,2 milions d'euros per una operació

L'acusació sosté que l'exdirectiu blaugrana va utilitzar factures falses

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

La Fiscalia de Barcelona reclama set anys de presó i una multa milionària per a l'empresari Jaume Llauradó Gràcia, que va ser vicepresident del Barça amb Joan Gaspart, per defraudar presumptament a Hisenda el 2002 i el 2003 un total de 2,2 milions d'euros arran de la venda d'uns terrenys a la localitat de Manilva (Màlaga). Està acusat de dos delictes contra la Hisenda Pública (dos anys i sis mesos de presó per cada un) i un delicte continuat de falsedat en document mercantil (dos anys). Hi ha dues persones més que s'enfronten a set i dos anys de presó.

Llauradó va eludir fer declaracions, però el seu advocat, Jordi Pina, va afirmar que l'operació és totalment legal i que «s'ha acreditat» documentalment que no hi ha frau a Hisenda. «Al seu dia, vam demanar l'arxivament del cas i el jutjat ho va acordar per la bondat de l'operació. Un recurs de l'advocat de l'Estat va originar que l'Audiència de Barcelona reobrís l'assumpte. En el judici es demostrarà la innocència de Llauradó».

El fiscal Ricardo Sanz-Gadea ha presentat el seu escrit d'acusa­ció al Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona, que ha investigat el ­presumpte frau en què, segons l'a­cusació, s'han utilitzat fins i tot factures falses. A l'epicentre del procés hi ha l'empresa Coordinadores de Gestión, constituïda el maig del 1986 per Jaume Llauradó i diversos familiars. L'objecte social de l'entitat ­mercantil són «les activitats constructores» i l'«explotació d'immobles».

L'empresa va adquirir el 5 de de-­s­em­bre del 2000 una finca rústica al municipi de Manilva (Màlaga) per 4,8 milions d'euros. La intenció era promoure un complex de vivendes per a jubilats alemanys. El fiscal destaca que a causa, pel que sembla, del fet que el sòl no va ser requalificat en el termini previst en el conveni urbanístic, la societat de Llauradó va vendre el solar a una altra companyia per 15,5 milions més 2,4 d'IVA, i va aconseguir una important ­plusvàlua.

Notícies relacionades

LA FALSEDAT / El pagament de l'operació va ser ajornat per ser abonat en venciments anuals des del novembre del 2003 fins al mateix mes del 2006, si bé Llauradó va anticipar el cobrament a l'abril del 2003.

La fiscalia apunta que la firma va fer una declaració «inveraç» i es va deduir unes quotes d'impostos «fictícies» emparades en factures i anotacions comptables del 2002 «irreals i que no corresponen amb verdaderes entregues de béns o prestacions de serveis». Aquestes factures van ser emeses per firmes vinculades a l'empresari. L'acusació sosté que els imputats van eludir quotes de l'IVA i de l'impost de societats. Detalla que la totalitat de la renda s'hauria d'haver fet tributar en l'exercici del 2003, que és quan realment es va cobrar l'import del preu acordat.