Els vaguistes
«Zapatero, dimissió»
CCOO i UGT reuneixen més de 16.000 delegats sindicals per preparar la vaga general
En el macroacte s'hi van corejar consignes contra el president del Govern
Acte sindical ahir a Madrid per preparar la vaga del 29 de setembre. /
Si fos una comèdia romàntica, després vindria la reconciliació, però el que es va veure ahir s'assembla més a un drama que s'acaba en divorci. Milers de delegats sindicals de CCOO i UGT -els 16.000 que van omplir de gom a gom el centre multiusos de Vistalegre a Madrid més els centenars que no hi van poder entrar- van escenificar ahir la ruptura del moviment obrer amb el Govern socialista.
I sobretot, amb el seu president. «¡Zapatero, dimissió!», va ser el crit espontani que va obrir el macroacte, el més corejat durant el seu desenvolupament, i també el que el va tancar, just abans que els assistents entonessin la Internacional i que, després, pels altaveus sonés allò d'«entre esos tipos y yo, hay algo personal», que cantava Joan Manuel Serrat.
Alguna cosa personal, perquè en l'ambient, sobretot entre els representants de la central socialista UGT, es respirava decepció i indignació. «No s'entén que un Govern que es diu d'esquerres apliqui les receptes de la dreta», va resumir Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO.
Amenaça electoral
Del despit n'acostumen a sortir amenaces. «El Govern s'ha abraçat amb desesperació al discurs que combatia fa poc. Els mercats fan xantatge per treure'n profit, però no voten», va advertir Cándido Méndez, secretari general d'UGT, al PSOE, partit germà, fundat, com el sindicat, per Pablo Iglesias.
John Monks, de la Confederació Europea de Sindicats, també va llançar una advertència: l'equivocada reacció dels polítics a la Gran Depressió «va donar lloc a la guerra civil espanyola».
Els dubtes sobre el seguiment que tindrà la vaga han portat els sindicats a carregar més que mai contra Zapatero. «Tant de bo hagués sigut un acte de suport a un Govern de la nació que hagués fet pagar la crisi als que la van provocar», va anunciar la presentadora de l'acte, l'actriu Petra Martínez. No hi va faltar qui la va interrompre per acusar de «mentider», «venut» o «feixista» el president.
Orgull sindical
L'acte també va servir com un exercici d'autodefensa i d'orgull sindicalista davant dels atacs rebuts des de part de l'esquerra per convocar la vaga. «No oblidarem tots els que han mort defensant les nostres idees. Nosaltres, les organitzacions sindicals», va proclamar Méndez.
Tot plegat en un ambient de festa combativa. El moment més aclamat de la jornada, de fet, va ser quan el cantant Pedro Guerra va entonar el seu «contaminame, y mézclate conmigo...».
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan