L¿ambient a la capital catalana
Barcelona sols va viure l'aturada general quan els piquets van pressionar
Els comerços del centre van ser els més afectats pels sindicalistes
El trànsit als accessos va baixar prop d'un 30% i va arribar al 50% al centre

Un membre d’un piquet exigeix el tancament d’un banc al passeig de Gràcia davant la mirada d’un vigilant, ahir. /
Una vaga es viu al minut. Potser per això, Barcelona va respirar ahir una jornada estranya en què els comerços obrien i tancaven, els cotxes arribaven a la ciutat sense un destí clar, els turistes fotografiaven el que no entenien i cines i teatres intentaven discernir la part cultural de la política. Només la presència intermitent de piquets ajudava a aclarir els dubtes, a entendre que la raresa la causava una vaga general.
Entre les nou del matí i les 12 del migdia, el trànsit als accessos a la capital catalana es va reduir un 34%, però entre les set i les nou només es va reduir un 13%. Al centre, no obstant, els incidents i la por de trobar un tap colossal van donar lloc a una calma poc habitual, a un diumenge en ple dimecres amb una reducció del nombre de vehicles pròxima al 50%. Els talls de trànsit a l'altura de Gran Via van crear un dels cordons policials més grans que es recorden a la capital catalana.
Persiana amunt, persiana avall. Així va transcórrer el matí per a la majoria de comerços del centre. Mentre que en barris com la Sagrada Família o Sant Antoni la situació era de relativa normalitat, en eixos com Pelai, Portal de l'Àngel i passeig de Gràcia la majoria van optar per obrir, però sempre atents a l'arribada de piquets. «Han tancat al voltant del 10% dels comerços», va assegurar el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile. Els sindicats van elevar la xifra de seguiment a «prop del 80%».
A primera hora del matí, un piquet informatiu va recórrer el carrer Pelai invitant els comerços d'hostaleria a tancar. Alguns, com el Viena, li van fer cas. En altres, com Starbucks, els treballadors van explicar al piquet que estaven treballant perquè ells volien fer-ho. Mentrestant, per Portal de l'Àngel va pujar una petita manifestació de sindicalistes que va aconseguir que alguns locals abaixessin la persiana. Quan la minimanifestació va passar, el 80% de les botigues va tornar a apujar la persiana.
El punt àlgid de les protestes contra els comerços oberts va ser a El Corte Inglés de plaça de Catalunya. Un centenar de sindicalistes s'hi van concentrar des de les 9.30 hores per evitar que el centre obrís. Pocs minuts després de les 10, un cordó dels Mossos va permetre l'accés als compradors.
PLATGES TRANQUIL·LES / A la Barceloneta, potser la normalitat més gran es va viure a la platja, on desenes de turistes no van desaprofitar el bon temps. «De totes maneres, hi ha menys gent que en un cap de setmana perquè com que no hi ha ni metro ni autobusos, molta gent no ha pogut venir», explicava Josep Maria Panadés, un veí del barri. La millor solució era arribar en bicicleta, com va fer Álex Casas, un dels pocs que van aprofitar l'aturada general per ajaure's a la sorra. «Jo he fet vaga obligat perquè tots els meus companys l'han secundat. Per això prefereixo venir a la platja que anar a qualsevol manifestació, que no servirà de res», criticava.
L'àmbit de la cultura també es va veure alterat, però menys del que es podia esperar. Els cines van obrir, a excepció del Verdi i el Comedia, ja que la seva situació al passeig de Gràcia el feia especialment llaminer per als piquets. Els museus municipals van apujar tots la persiana i els espectacles teatrals, a excepció de l'obra Rigor mortis, al Condal, van mantenir la seva agenda. Les llibreries van obrir amb normalitat, però a mesura que avançava la jornada, i en especial les situades en la proximitat de la manifestació, van tancar les portes a mitja tarda. Va ser el cas de Casa del Llibre, Catalonia
Notícies relacionades-a l'entrada es van produir desperfectes- i Fnac.
Informació elaborada per Josep M. Berengueras, Rafa Julve, Helena Hevia, José Carlos Sorribes i Carlos Márquez Daniel.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Xavier Amor, secretari de Governs Locals de la Generalitat: "Hem d’ajudar els ajuntaments; no importa el color polític"
- Guerra a Ucraïna Putin declara una «treva» unilateral per la Pasqua fins dilluns a la mitjanit
- Aquest és l’efecte d’esmorzar taronja als nostres ronyons
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- Gentrificació Dos anys convivint amb 35 pisos turístics al ‘Bloc Tarragona’: «És interminable el que patim»
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors