REACCIONS A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA DE LA UE

Tres consistoris reclamaran els diners del cànon digital

«Barcelona podria exigir desenes de milions d'euros», afirma el lletrat Jover

Els ajuntaments recopilen factures dels últims vuit anys per a la demanda

Oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona.

Oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

La veda està oberta. Diversos ajuntaments es preparen per reclamar importants quantitats de diners per concepte del cànon digital pagat durant els últims vuit anys. Acaben de començar a recopilar la informació, però la intenció és presentar una demanda per aprofitar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) que va declarar ahir il·legal la taxa a professionals, empreses i institucions públiques.

«Encara és molt aviat, tot és molt recent, però ja hi ha tres ajuntaments de la Marina Alta (Alacant) que estan buscant les factures per presentar una demanda», va assegurar ahir a aquest diari l'advocat Josep Jover, lletrat de la firma Padawan, la que ha aconseguit que el tribunal europeu es pronunciï sobre la taxa. Dos d'aquests ajuntaments són Teulada (més de 14.000 habitants i 16 milions d'euros de pressupost aquest any) i Petrer (gairebé 35.000 habitants i 24,5 milions de pressupost).

DESENES DE MILIONS D'EUROS / Segons Jover, el procés acaba de començar i és impossible calcular la suma que reclamaran, «però sigui quina sigui és clar que aquests euros són seus, dels ciutadans». En qualsevol cas, els consistoris preparen totes les factures que contenen despeses en material amb cànon digital «des de l'any 2003 fins ara». «Un ajuntament com el de Barcelona podria reclamar grans quantitats de diners que sumarien desenes de milions d'euros», va afegir.

Després d'estudiar amb deteniment la sentència, Jover destaca que «professionals, empreses i institucions públiques queden directament exclosos del pagament del cànon obrint la porta a altres excepcions», i que «no es pot aplicar el cànon a tots els aparells i suports de reproducció digital, sinó només a aquells que es pugui suposar que causaran un perjudici als autors protegits, a l'adquirir-los».

Notícies relacionades

UN PROBLEMA / Sobre la sentència del tribunal europeu també es va pronunciar ahir l'eurodiputada del Grup Popular Europeu i presidenta de la Fundació Europea d'Internet, Pilar del Castillo, que va assenyalar que el dictamen està basat en una demanda que presenta una empresa i determina que les companyies que no pensin vendre un suport a particulars i l'utilitzin per a coses diferents de la venda directa no han de pagar el cànon. «La sentència no diu que el cànon no s'ha de pagar», va afirmar, i va apuntar: «És un problema que hem de resoldre nosaltres, però que no ve resolt d'Europa».

Mentrestant, el parlamentari del PP al País Basc Carmelo Barrio va presentar ahir una proposició no de llei al Parlament en què exigeix a l'Executiu l'elaboració d'una nova llei de propietat intel·lectual, després «del revés judicial europeu» rebut amb la invalidesa del cànon digital. «Aquesta sentència obliga el Govern a rectificar i a reformar mesures adoptades amb irresponsabilitat», va advertir. Per la seva part, el portaveu d'ERC a la Comissió de Cultura, Joan Tardà, va sol·licitar la compareixença de la ministra de cultura, Ángeles González-Sinde, perquè doni explicacions després de la sentència del tribunal europeu sobre la taxa.