L¿oposició i els agents socials

Els sindicats es reafirmen en les mobilitzacions i la CEOE aplaudeix

CCOO recorda que Irlanda va adoptar les mateixes solucions i no va evitar el rescat

Les centrals diuen que els anuncis de Zapatero són «regals» a empreses i mercats

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA
MADRID

En plena preparació de les mobilitzacions convocades per al 15 i 18 d'aquest mes contra la reforma laboral i la retallada de drets dels treballadors, els sindicats van haver de fer front ahir a un nou episodi que aprofundeix encara més la distància amb el Govern. Tant CCOO com la UGT van considerar que les mesures anunciades pel cap de l'Executiu no només són «antisocials», sinó que no serviran per al propòsit que els atribueix el Govern, que és frenar la pressió especulativa dels mercats.

Els dirigents de les centrals sindicals es van sorprendre del fet que poques hores abans el Govern defensava mesures que ahir va suprimir. Per exemple, dimarts el ministre de Treball, Valeriano Gómez, encara va parlar al Congrés de com seria l'ajuda dels 426 euros dins de les polítiques actives d'ocupació. A més a més, Elena Salgado i el secretari d'Estat d'Economia van acusar dimarts Alemanya de la crisi de l'euro i van demanar a la Unió Europea una acció decidida.

Per Fernando Lezcano, portaveu de CCOO, la suma de totes aquestes declaracions i les mesures d'ahir demostren que el Govern torna a «fugir cap endavant» en una actuació «espasmòdica» per acontentar els mercats i descol·locar el PP.

Les nou mesures de Zapatero són «regals» per a les empreses, va dir el número dos de la UGT, Toni Ferrer, perquè els dóna el «negoci» de les privatitzacions i de les agències de col·locació. A més, insisteixen en els aspectes «més regressius» de la reforma laboral, i per això justifiquen encara més les mobilitzacions.

ACORD A LA UE /Els sindicats van reclamar al Govern que en la cimera de la UE del dia 16 impulsi un acord per imposar una taxa a les transaccions financeres, prohibir els moviments especulatius a curt termini, que el BCE financi el 60% del deute dels països a un interès assumible i que s'ampliï al 2015 el termini per complir l'objectiu de reduir el dèficit al 3%.

Notícies relacionades

Lezcano va recordar a més que propostes com la nova fiscalitat per a les pimes ja van ser adoptades per Irlanda «fins que no va tenir cap capacitat de reacció» i va haver de ser rescatada. També va demanar a Zapatero que lideri un «acord nacional» per enviar un missatge a la UE i els mercats.

La CEOE i la Cepime van destacar que l'orientació de les mesures «és positiva i recull moltes de les propostes» fetes per les dues organitzacions. Esperen que l'anunci de Zapatero sigui el «començament d'una actitud decidida» del Govern per «transmetre confiança».