LA CRISI DE L'EURO

Tragicomèdia grega

Geòrgios Papandreu intenta pactar un govern d'unitat nacional a canvi de la retirada del plebiscit

L'oposició demana al primer ministre presentar la dimissió per convocar eleccions anticipades

Papandreu és rebut amb alguns aplaudiments en el grup socialista del Parlament abans d’exposar els seus plans, ahir.

Papandreu és rebut amb alguns aplaudiments en el grup socialista del Parlament abans d’exposar els seus plans, ahir. / REUTERS / PANAGIOTIS TZAMAROS

2
Es llegeix en minuts
ANDRÉS MOURENZA

Ahir el Vulí, el Parlament grec, feia olor de cigarrets, malgrat que a gran part de les seves àrees està prohibit fumar. Els diputats traspuaven nerviosisme. I no n'hi ha per menys, la situació política del país va fer diversos canvis radicals al cap del dia.

Al matí, dues diputades anunciaven la seva decisió de no recolzar el primer ministre Geòrgios Papandreu en la moció de confiança que avui es votarà al parlament. Amb la calculadora a la mà i donat que el Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK) compta amb 152 escons, molts polítics, fins i tot del seu propi partit, etiquetaven el líder grec de cadàver polític i els mitjans de comunicació donaven per segura l'anticipació de les eleccions.«Papandreu és cosa del passat», es va aventurar a dir el diputat socialista Dimitris Lintzeris amb massa promptitud, ja que, mentre se celebrava un extens consell de ministres presidit per Papandreu, tot va canviar.

Un centenar de membres del partit governamental van firmar una iniciativa demanant al seu cap de files que liderés negociacions amb l'oposició per formar un govern d'«unitat nacional»i el cap de l'oposició i líder de la conservadora Nova Democràcia (ND), Antonis Samaras, va manifestar la seva decisió de comprometre's amb el PASOK a canvi que es formi un govern de transició que condueixi Grècia a unes noves eleccions d'aquí a sis setmanes. Durant aquest període s'aprovaria l'acord amb la UE, malgrat que els conservadors anteriorment s'hi havien oposat.

Amb aquesta situació millor, el primer ministre grec es va dirigir al seu grup parlamentari i al Vulí es va fer el silenci. Papandreu llavors es va oferir a«buscar aliances»amb l'oposició i va demanar a tots els partits treballar junts per l'aprovació de l'acord amb la Unió Europea. «Si no complim amb les nostres obligacions, llavors la nostra pertinença a l'euro està en joc», va avisar.

Notícies relacionades

Als passadissos del Parlament diputats i periodistes es preguntaven:«Però, ¿hi haurà referèndum o no n'hi haurà?»En veritat, en el seu discurs, el líder grec no va fer menció d'una suposada retirada del seu pla de consultar la ciutadania sobre el paquet europeu, que suposa la condonació de part del deute grec a canvi de noves mesures d'austeritat. Simplement va dir:«Confio en la saviesa i la maduresa del poble grec. No ho dic de manera romàntica, confio profundament en la democràcia».Va haver de ser el ministre de Finances i adversari de Papandreu al PASOK, Evangelos Venizelos, el que va donar per«descartada»la idea del referèndum i qui va subratllar que el Govern «faria bé» a anunciar públicament aquesta decisió als seus socis europeus.

I novament, després de prendre la paraula a l'estrada el líder de l'oposició, hi va haver un canvi d'actitud. Samaras va posar una condició més a la formació d'un Govern d'unitat: Papandreu ha de dimitir. Sembla que el mateix primer ministre hauria arribat a un pacte amb els seus ministres díscols per presentar la dimissió a canvi del seu suport en la moció de censura. ¿Fi de la tragèdia grega? No, continuarà...