Anàlisi
¿Qui serà el pròxim?
Aquest és el títol d'un article clàssic queRudiger Dornbusch,catedràtic del MIT i pare de la teoria moderna dels tipus de canvi, va escriure el 1995. Després de la crisi mexicana va analitzar els països més vulnerables i va anticipar que el següent a caure seria l'Argentina. Es va equivocar. Ja abans de l'Argentina el 2001 van caure la majoria de països asiàtics el 1997, i Rússia i el Brasil el 1998. No obstant, ni en els meus pitjors malsons vaig pensar que a Europa acabaríem veient aquest tipus de paranoies.
Després de Grècia, Irlanda i Portugal sembla que tot està predestinat que el pròxim sigui Itàlia. Merkozy SEnDAngela MerkeliNicolas Sarkozy- van escenificar la sentència en la passada cimera. La caça de bruixes continua, i ara li toca el torn aSilvioBerlusconi.La tesi és que no fa reformes, no és auster i es dedica a editar discos i muntar orgies. Però això passa des de fa una dècada, de manera que culparBerlusconide la prima de risc italiana té el mateix rigor científic que dir que l'erupció d'El Hierro és un càstig diví.
Pot ser una venjança per haver-se filtrat els seus insults aMerkel,però si algú li ha explicat les xifres d'Itàlia a la cancellera alemanya no és creïble que en sigui la causa. Itàlia té 1,8 bilions de deute públic, tres vegades la dimensió de Lehman Brothers. Però quan es col·lapsa el deute públic d'un país es col·lapsa també el del seu sistema bancari, que en aquest cas té quatre bilions més de passiu. Per tant, estem parlant d'un terratrèmol financer d'una magnitud deu vegades superior al de Lehman. Fins al mes de març vinent, al tresor italià li vencen 200.000 milions d'euros, i s'ha de tenir en compte que tot el deute públic grec que es va renovant des d'Aristòtilés de 350.000 milions.
Itàlia és un malalt amb obesitat mòrbida, de manera que no hi cap a la taula del quiròfan. ¿A Merkozy no els expliquen aquestes xifres? ¿Estem governats per un duo d'irresponsables? O ¿estem davant un exercici de covardia política com el que va protagonitzarGeorge Bushel 2008 venent la fallida de Lehman com un senyal moralitzant per a la resta dels bancs?
Tant li fa, la banca europea, inclosa l'alemanya, no emet bons en els mercats des del mes de juny i ha vist com els bancs americans i asiàtics els tancaven les línies de finançament a curt termini. Per tant, ja no hi ha cap altra sortida a l'autopista que la del Banc Central Europeu. És necessari que surti a bombardejar els mercats com va fer la Reserva Federal dels EUA el 2008, en l'acció que l'inversorWarren Buffetva qualificar com el nou Pearl Harbor.
La paranoia és que darrere d'Itàlia hi va Espanya, però no és cert. Darrere d'Itàlia hi ha el col·lapse del sistema financer mundial, des de Nova York fins a Xangai, passant per Londres, São Paulo i Dubai. L'esdeveniment és de tal magnitud que hi haurà reacció política. L'única qüestió és si hem après alguna cosa des del 2008 i el BCE intervé preventivament o si ho fa després de l'esdeveniment i amb els serveis d'emergència. En les dues situacions haurà de comprar bons, però en el segon escenari les compres duplicaran o triplicaran la quantia.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista