pressupostos CATALANS PER AL PRÒXIM EXERCICI
El Govern apuja impostos i sacrifica inversió per complir amb el dèficit
Els catalans hauran de pagar un euro per cada recepta i 2,4 cèntims més per litre de carburant
L'Executiu de Mas recolza l'ajust de l'any que ve en més recaptació i retallades als treballadors públics
Núria de Gispert i Andreu Mas-Colell mostren l’’usb’ amb els pressupostos. /
Menys retallades de la despesa que aquest any, però més càrregues, taxes i tributs als ciutadans de tota edat i condició. Aquest és el resum del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2012, entregat ahir al Parlament pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
La conseqüència d'això és que els catalans pagaran a partir de l'entrada en vigor de la llei d'acompanyament dels pressupostos un euro per recepta quan vagin a la farmàcia, independentment del seu nivell de renda, encara que es podrien establir exempcions a malalts crònics o límits anuals, entre els quals s'estudia situar-lo en 61 euros.
És la primera vegada que s'aplica a Espanya una mesura de copagament sanitari, independent del cost del medicament. La mesura, una de les que ha provocat més crítiques, aportarà uns 100 milions, però el seu objectiu és essencialment «dissuasori», segons Mas-Colell, que va assegurar que posar limitacions per renda complica l'aplicació inicial. Les farmàcies podrien rebre una compensació pel tràmit.
També pujaran la gasolina i el gasoil. Cada litre costarà 2,4 cèntims més, que se sumaran als 2,4 cèntims que ja es paguen de més des del 2004 en el tram autonòmic de l'impost sobre la venda de carburants, qüestionat per Brussel·les. Per la seva part, els que s'allotgin en establiments turístics a Catalunya hauran de pagar entre un euro i tres per nit -amb el límit de 10 pernoctacions-, segons el tipus i la categoria de l'hotel.
Aquests increments de taxes, juntament amb altres de previstos, pugen a 720,4 milions. A aquesta quantitat s'hi sumen 888,2 milions més que el Govern espera obtenir amb la venda d'edificis, privatitzacions i concessions, fins a totalitzar 1.608,6 milions. En aquestes quantitats no hi estan inclosos els 42 milions que recaptarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb l'increment del cànon de l'aigua a les cases particulars. Amb tot plegat, la pressió fiscal -la proporció que la recaptació tributària suposa sobre els ingressos públics totals- passarà del 7,89% aquest any al 7,94% el 2012.
«Si es manté la despesa i s'ha de reduir el dèficit, s'han d'augmentar els ingressos», va explicar Mas-Colell, que va entregar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, un llapis de memòria en el qual els comptes, que ocupen 6.200 pàgines de paper, només requereixen 24 megues.
La retallada en els sous als treballadors públics, que aquest mes cobraran amb retard i segurament només el 80% de la paga extra, és un altre dels pilars en què es recolza la segona fase de l'ajust que vol emprendre l'executiu d'Artur Mas. En total, l'estalvi serà de 625 milions amb aquestes mesures.
5,5 MILIONS DIARIS D'INTERESSOS / La despesa no financera que computa per al dèficit serà de 23.942 milions, amb prou feines el 0,7% menys que el 2011. En total, amb les despeses financeres, la suma pujarà a 29.727 milions, el 8,9% menys que l'any passat i, en termes consolidats, incloent-hi les empreses públiques i altres organismes, la quantitat que gestionarà el sector públic català serà de 37.024 milions.
El dèficit serà de 2.740,2 milions, el 49,3% menys que el 2011, i serà l'1,3% del PIB, enfront del 2,66% d'aquest any, que pot arribar al 3% després que el Govern central hagi anunciat que no pagarà els 759 milions de liquidació per les inversions del 2008, com preveu l'Estatut.
Després de la retallada del 10% del pressupost el 2011 que ha afectat essencialment la sanitat, ha arribat l'hora de fer «nous esforços en l'àmbit fiscal, dels treballadors públics i per part de la població per mantenir la qualitat dels serveis públics», va explicar Mas-Colell.
Notícies relacionadesEn l'apartat de les despeses, la partida que més creix és la dels interessos, que es dispararan fins als 1.994 milions d'euros, amb un increment del 35%. Això significa que la Generalitat pagarà un mitjana de 5,5 milions diaris en interessos, enfront dels quatre milions d'aquest exercici. També pugen els pagaments per finançament diferit d'inversions realitzades en exercicis anteriors, que arribaran als 1.020,1 euros, el 113% més, encara que seguiran els treballs per «aplanar al llarg del temps aquestes obligacions».
Una altra gran partida sacrificada és la inversió pública, que se situarà en 2.191 milions, el 38% menys, després d'un any de pràctica aturada que ha afectat grans obres com el tram central de la línia 9 del Metro de Barcelona.