L'IMPACTE DE LA CRISI AL TERRITORI

El moble busca mercat i un pla

Les fàbriques de la Sénia intenten exportar més al patir 52 ERO que han afectat 1.160 treballadors

En liquidació 8 Una botiga de mobles a la Sénia.

En liquidació 8 Una botiga de mobles a la Sénia. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS
LA SÉNIA

Va transformar els seus petits tallers de pinzells artesanals al costat del riu en l'embrió de la seva pròspera indústria. Malgrat estar allunyada de les principals xarxes viàries, la Sénia (Montsià) va convertir el seu afany fabril en un dels dos grans nuclis productius del moble a Catalunya. Avui, el declivi del sector ha provocat el tancament d'un 35% de les botigues i una pèrdua de més de la meitat dels 2.000 ocupats que tenien les fàbriques el 2007. Elpaís del moble, com s'anunciava al seu dia, es troba en una situació complexa:o bé localitza aviat una sortida viable o s'acosta massa a l'abisme.

«Els pròxims sis mesos seran crucials, perquè moltes fàbriques estan arribant al límit abans de prendre mesures més dràstiques de les que han pres, però si no hi ha alguna solució, algunes començaran a tancar», admet l'alcaldessa del municipi, Marutxi Ballester.

I això que en els últims quatre anys, el sector s'ha estret el cinturó. Des del 2008, 1.160 treballadors de la fusta i el moble han quedat afectats per 52 expedients de regu­lació d'ocupació al Montsià. D'ells, a 136 se'ls ha rescindit el contracte. L'a­juntament alerta que, amb una ­borsa de desocupació que se situa en el 34% de la població activa, la si­tuació és crítica. Amb 90 milions d'euros de facturació en l'actualitat, queden molt lluny els 220 milions d'ingressos de les fàbriques l'any 2007.

Davant el declivi, el Govern mu­nicipal ha reclamat un pla d'urgència a la Generalitat.«El problema és que tenim producte, capacitat de producció, mà d'obra qualificada i tecnologia, però ha caigut el mercat», admet Juan José Royo, pre­sident del Col·lectiu d'Empresaris del Moble de la Sénia.«Les possibilitats passen per trobar altres ­mercats alter­natius, a partir de la inter­nacionalització i la innovació, o bé altres segments de mercat», ­sosté Joaquim Solada, president del Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya.

Notícies relacionades

Falta de finançament

Per això confien en la internacionalització per sortir de la crisi, i amb aquest objectiu, en els últims anys han posat en marxa dos organismes que tenen com a objectiu recuperar l'activitat que va marcar els anys daurats de la Sénia, entre ells el Centre Internacional de Negocis del Moble. És clar que sense finançament suficient, i amb la indústria sota mínims, no hi ha projectes per impulsar, i els moblistes temen que les retallades de l'Administració avortin les seves expectatives.«Els estem escoltant», assegura la directora dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació. A principis de febrer, mantindran una reunió per debatre propostes concretes.