ACTIVITAT AL SECTOR VINÍCOLA

Verema nocturna

Raimat, els primers cellers catalans a iniciar la recollida del raïm, veremarà només de nit per estalviar costos

La producció caurà aquest any un 10% per l'última pedregada

Raïm 8 Treball nocturn als cellers Raimat.

Raïm 8 Treball nocturn als cellers Raimat. / ACN / ORIOL BOSCH

2
Es llegeix en minuts
LAURA ALCALDE
LLEIDA

Els cellersde Raimat, al Segrià, van iniciar dimecres a la nit la seva tradicional verema, la primera de tot Catalunya i un dels primers cellers a veremar a nivell europeu. No obstant, la gran novetat d'aquest any és que, per primera vegada, les tasques de recollida del raïm es realitzaran íntegrament de nit.

Segons explica el director tècnic de viticultura de Raimat, Joan Esteve, sempre han veremat durant la nit però, aquesta vegada, no allargaran les tasques durant el dia. Serà així per dos motius. Per un costat, hi ha una raó qualitativa, i és que, segons Esteve, recollir el raïm en hores de fresca fa que es conservi millor«tota l'aroma i la frescor»del most.

Menys fred

No obstant, per un altre costat hi ha una raó d'«eficiència energètica»i estalvi de costos, perquè el primer procés que es porta a terme és refrigerar el most al celler. Se li abaixa la temperatura uns 15 graus, i segons explica Esteve, no és el mateix quan estàs veremant durant el dia que quan ho fas a la nit amb temperatures més baixes. En la pràctica, això suposa un estalvi important de l'energia necessària per refredar el raïm, destaca el director tècnic de Raimat.

Les màquines veremadores treballen des de dimecres a la nit recollint les primeres varietats, que són Chardonay i Pinot Noir, uns tipus de raïm que es veremen quan encara estan una mica verds precisament perquè tots dos es destinen a la producció de cava. Encara que la verema es fa de manera mecanitzada, unes 80 persones treballaran al llarg de tota la campanya, que està previst que finalitzi a principis d'octubre.

Efectes de la pedregada

Notícies relacionades

La verema d'aquesta any també està marcada per l'última gran pedregada, que va caure a diverses poblacions del Segrià el 5 d'agost passat, i també va afectar una de les finques de Raimat. En aquest sentit, Esteve assegura que preveuen una caiguda de la producció del 10%, fins als 20 milions de quilos, precisament pels danys causats per aquesta pedregada.

El dany causat és significatiu, afirma el responsable, però remarca que, tenint en compte el volum total de les vinyes, unes 2.000 hectàrees, el que és segur que no se'n veurà afectat serà la qualitat del producte final. De fet, Esteve assenyala que aquesta verema es preveu«fins i tot millor» que l'anterior sobretot en les varietats de raïm primerenques.