L'Ibex
L'aparent paradoxa
Una idea estranya o oposada a la comuna opinió i al sentir de les persones. I una asserció inversemblant o absurda, que es presenta amb aparences de verdadera. També una figura de pensament que consisteix a fer servir expressions o frases que impliquen contradicció. És la definició de paradoxa.
Vegem-ne un exemple. Les perspectives del dèficit públic espanyol per al 2012 i el 2013 «estan en línia» amb el que demana Europa. Però al mateix temps hi ha «riscos» que no es compleixi l'any que ve. Ho va dir ahir el comissari europeu d'Economia. Un missatge aparentment paradoxal, però que en realitat no ho era. La primera asseveració es refereix al dèficit estructural (sense tenir en compte les caigudes d'ingressos i els augments de la despesa deguts al cicle econòmic) i la segona al nominal.
Notícies relacionades¿Què ens volia dir, doncs, la Comissió? Doncs que recolza el Govern, que de moment no li exigeix noves mesures d'ajust i que no és descartable que suavitzi els objectius de dèficits, si no explícitament (el nominal) sí implícitament (l'estructural). Una bona notícia que, no obstant, no va acontentar els inversors, que esperaven algun avanç cap al rescat d'Espanya que anhelen.
Va pesar en el seu ànim també la falta d'acord entre republicans i demòcrates als EUA sobre com reconduir el dèficit. Així, i tot i haver coquetejat amb les pujades durant la jornada, l'Ibex 35 es va desinflar després de les paraules del comissari i va caure el 0,27%, fins als 7.673 punts, mentre que la prima de risc va pujar fins a superar els 460 punts bàsics.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Radiografia lingüística Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»