Anàlisi
Submergits
Les previsions de la Comissió Europea són la confirmació del fracàs de la política econòmica al vell continent. Mentre la resta del món veu com es revisen a l'alça les seves previsions de creixement, els europeus som els únics que estem en recessió, amb la desocupació pujant i amb revisions a la baixa del nostre creixement. El problema és que, com en les pel·lícules dels germans Marx, la recepta és «dos ous durs» més.
El comissari europeu Olli Rehn exigeix continuar amb l'ajust fiscal. En la guerra de divises, el Banc Central Europeu sempre és l'últim de disparar. I malgrat la millora en els mercats de crèdit, les xifres del crèdit que es concedeix a empreses i famílies continuen caient, i les enquestes indiquen que la restricció s'intensifica. Espanya és la segona en l'escalafó d'estrangulament de crèdit a pimes després de Grècia.
Les previsions també confirmen el fracàs dels rescats de la troica. Els deutes públics dels països rescatats han crescut més de 10 punts de PIB en l'últim any. Portugal, l'alumne avantatjat de l'austeritat, ha vist com el seu dèficit augmentava el 2012. Ha tret una paga extra a funcionaris i pensionistes i ha fet pujar els impostos. ¿I què ha passat? Doncs que la seva economia ha entrat en depressió, han destruït un 4% d'ocupació i els seus ingressos públics s'han ensorrat.
A Espanya, després de la versió de Mariano Rajoy al país de les meravelles del debat de l'estat de la nació, la Comissió ens ha donat una dutxa escocesa. La seva previsió de PIB per al 2013 és un punt inferior a la del Govern de l'Estat i la de la taxa d'atur és tres punts superior. El nostre deute públic va augmentar en 150.000 milions el 2012 i superarà el 100% del PIB el 2014. La Comissió se sol quedar curta, i per tant tot és susceptible d'empitjorar.
Més preocupant són les seves perspectives fiscals. És increïble que 48 hores després del debat del Congrés, hagi estat la Comissió Europea des de Brussel·les la que informi els contribuents espanyols que el nostre dèficit públic ha superat el 10% del PIB i que més de 30.000 milions d'ajudes a la banca són a fons perdut. Després de diverses pujades d'impostos i retallades massives de prestacions, ¿ens mereixem els contribuents rebre aquesta falta de consideració?
Notícies relacionadesSegons la Comissió Europea i en absència de nous ajustos, el dèficit públic el 2013 estarà pròxim al 7%. A Brussel·les seran més flexibles amb aquest objectiu, però exigiran més mesures d'ajust que caldrà prendre aquest estiu. Això significa que la caiguda del PIB i de l'ocupació serà superior a la que diu la Comissió. Però és que per al 2014 també esperen un 7% de dèficit.
El president va treure el cap de sota l'aigua durant el debat, però únicament per agafar oxigen i tornar a submergir-s'hi. La resta dels ciutadans continuem al fons de la depressió esperant-lo, i cada dia hi ha més ira i menys por.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista