COST DE LA VIDA

¿Què és la deflació i quins són els seus efectes?

La baixada generalitzada i contínua dels preus suposa un gran risc per a l'economia

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

Cada vegada que baixen els preus, el fantasma de la deflació (descens generalitzat i continu dels preus de béns i serveis en una economia, segons la definició econòmica) sobrevola. El que a priori podria semblar una bona notícia per a les famílies (que baixin els costos dels béns i serveis) es pot convertir en tot al contrari. Però, ¿per què?

Quan baixen els preus, les empreses també veuen reduïts els seus marges, cosa que implica que a mitjà termini poden presentar problemes en els seus comptes. A més, fa que tinguin problemes per tornar els deutes, i com que els costos laborals es mantenen estables, pot implicar reestructuracions i reduccions de plantilla. Això comporta un increment de la taxa d'atur, més retracció del consum i, per tant, noves reduccions de preus.

Al mateix temps, hi ha un efecte psicològic: quan hi ha deflació, els consumidors perceben que si els preus han baixat, ho poden fer encara més, i això fa que endarrereixin les seves decisions de compra. Si això passa, la demanda de béns i serveis disminueix encara més, cosa que comporta un excés de l'oferta i, per tant, força a una nova disminució dels preus. I l'espiral es repeteix.

Notícies relacionades

Finalment, si tot això passa en una economia amb molt deute (com és l'espanyola), un altre sector que pateix la deflació és el de la banca. Al ser més difícil tornar els deutes, la morositat augmenta, fet que es tradueix en problemes per a la banca, contracció de la concessió de crèdits i, de nou, dificultats per a les empreses i les famílies.

¿I com es pot combatre? Habitualment es fa amb mesures de política monetària: abaixar el preu del diner (els tipus d'interès), devaluació de la moneda (mesura poc factible) i política fiscal. El problema ve quan tot això no serveix per a gaire i la deflació se segueix produint.