conseqüències de les males pràctiques empresarials

L'escàndol de Gowex enfonsa el mercat alternatiu

Quatre companyies opten per deixar el MAB i cotitzar en el mercat continu

Guindos es va veure forçat ahir a respondre a Brussel·les sobre la imatge d'Espanya

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

La confessió de Jenaro García que va manipular els comptes de Gowex durant quatre anys va desfermar ahir una onada de suspicàcies, recel i desconfiança sobre les empreses que cotitzen al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) i sobre el funcionament mateix d'aquest parquet per a pimes emergents.

Quatre d'aquestes companyies (Ibercom, Carbures, Ebioss i Eurona) van anunciar -les dues primeres van ratificar un anunci anterior-que havien decidit abandonar el MAB per passar a cotitzar en el mercat continu mentre els seus directius van tenir una jornada esgotadora intentant convèncer els inversors institucionals, la majoria estrangers, que la situació de les seves empreses no té res a veure amb Gowex. No va evitar que es produïssin caigudes que en algun cas (Bionaturis) van superar el 23%, encara que a mesura que va avançar la sessió, va semblar que els esforços desplegats van donar fruit en alguns casos.

«L'ensorrament del proveïdor de wi-fi Gowex diumenge pot fer caure la confiança en Espanya i en les seves empreses just en el moment en què el país emergeix d'una crisi de cinc anys i els diners estrangers comencen a tornar al mercat», segons l'agència de notícies britànica Reuters. «Tindrem més cura a l'hora de comprar accions espanyoles d'aquest sector», va comentar a l'agència un accionista que va vendre dimarts passat tots els títols que tenia a Gowex.

La realitat és que la imatge del mercat ha quedat tocada i el mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va veure ahir forçat a respondre a Brussel·les sobre la imatge d'Espanya. «No es poden fer generalitzacions», va assenyalar. «Situacions de frau es produeixen en tots els mercats d'arreu del món, l'important és que tinguem en marxa els controls adequats», va afegir el ministre, que va indicar que ara la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) analitzarà en què ha fallat el sistema de vigilància i què es pot millorar.

SITUACIÓ IRÒNICA / No deixa de resultar irònic que Gotham City Research, firma responsable de l'informe que ha acabat amb Gowex, manifestés ahir la seva confiança en Espanya i en les empreses espanyoles: «No creiem que Gowex sigui un reflex d'Espanya i dels espanyols (...) Tampoc ho és de les start-ups espanyoles», va assenyalar la casa d'anàlisi especialitzada a detectar fraus en el mercat.

La firma d'anàlisi va apuntar que «de moment» no es planteja emprendre accions legals contra Gowex i, encara que recorda que Jenaro García no s'ha disculpat per les acusacions abocades en resposta a l'informe de Gotham, no dubta a destacar el «coratge» del fundador de Gowex al confessar.

La firma dels Estats Units, que treballa per a fons especulatius que inverteixen en curt, va destacar que, davant la ineficàcia d'auditors, reguladors, advocats, banquers d'inversió i altres per detectar fraus «els inversors en curt ho fan», va insistir.

Des de diferents àmbits del mercat es va posar ahir el focus sobre el treball dels auditors, com ja va passar en sonats casos anteriors com els de Bankia i Pescanova,  en què els auditors no van arribar a detectar les anomalies comptables d'aquestes firmes. «El MAB s'encarrega de fer que les empreses compleixin les regles, però no té capacitat sancionadora. Només pot posar en coneixement de la Comissió Nacional del mercat de Valors (CNMV) les irregularitats que detecta», van comentar ahir fonts d'aquest mercat.

Els falsos comptes de Gowex estaven auditats per M&A Auditores, un firma petita, poc coneguda. Per la seva part, Ernst & Young (EY) tenia la funció d'assessor registrat, encarregat d'assessorar sobre els documents i terminis que les empreses han de presentar per poder  sortir a borsa.

Notícies relacionades

«Però, els comptes de cada empresa són responsabilitat, en primera instància, de cada empresa», comenta Jaime Díez, analista de XTB. És a dir, del consell d'administració. «El MAB és fiable com a mercat per a empreses de petita capitalització que busquen finançament. L'inversor ha de saber que una inversió al MAB és d'un nivell de risc molt elevat al ser empreses que tenen menys requeriments d'informació i amb negocis que estan menys arrelats», afegeix Díez.

El fet que impliquin més risc no impedeix que les empreses eludeixin l'obligació de ser transparents. Josep Castells, conseller delegat d'Inkemia, que també va acusar el càstig dels inversors, va destacar que «està contínuament auditada, tant per les grans companyies farmacèutiques i químiques que auditen l'activitat de desenvolupament que es realitza per a elles com per les administracions», informa Agustí Sala.