Un contenidor versàtil fabricat a Catalunya

La microempresa de Vila-seca Kubikat transforma els mòduls portuaris en espais per a esdeveniments

NOU ESPAI.Lidia i Josep Marsal, en un dels mòduls per a esdeveniments fabricats a Vila-seca.

NOU ESPAI.Lidia i Josep Marsal, en un dels mòduls per a esdeveniments fabricats a Vila-seca. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Esther
CELMA

Kubikat Studio porta el concepte de «contenir» al límit. Aquesta petita empresa familiar fabrica i comercialitza a la localitat de Vila-seca (Tarragonès) el que en diuen kubikats, contenidors portuaris reciclats i passats pel tamís de la innovació. D'un calaix gegant metàl·lic per contenir mercaderies i portar-les d'un lloc a un altre, el kubikat conté i mou serveis allà on se'l requereixi.

Tancat, el kubikat fa 25 metres quadrats i totalment obert, més de 70. El seu interior es pot transformar en una llarga llista d'aplicacions enfocades als esdeveniments, com per exemple, estand de fires, expositor, zona vip, chill out, bar, sala de reunions o per a roadshows.

Els germans Lidia (35 anys) i Josep Maria Marsal (30 anys) van fundar Kubikat Studio un parell d'anys enrere i ja acumulen un intens palmarès de premis, com el de la Plata al Millor Producte per a Esdeveniments del 2014.

Tenen quatre empleats fixos, molts especialistes en la seva agenda i sis models de Kubikat en cartera que mouen allà on els truquen. Encara que rebutgen detallar la seva facturació, sí que avancen que aconsegueixen fer-se un forat en el competitiu món dels esdeveniments. Ho saben perquè, entre altres indicadors, les grans marques els truquen directament en comptes de recórrer a intermediaris.

«Vam començar amb els kubikats i ara oferim un servei integral, ens ocupem de tot el que necessitin», explica la Lidia. Hi ha tres models de kubikat, del més bàsic al més sofisticat, tots fabricats amb material reciclable al 85% i amb decoració personalitzada amb pintura  ecològica i ignífuga.

Es busca aconseguir un espai com més diàfan millor. Els esglaons, les arestes obertes o els buits que no acaben d'encaixar i deixen una ranura oberta són una barrera per a la fluïdesa. «Volem que la gent es mogui tan lliurement com es pugui», detalla la Lidia.

Un plafó electrònic obre i tanca obertures i mòduls, desplega la terrassa o obre els tendals; controla els llums led, el volum de la música; torna a replegar-se, es tanca i queda protegit per un sistema antivandalisme.

Tot això alimentat amb panells solars i amb plena autonomia. Per passar d'un kubikat tancat i protegit de robatoris i del mal temps al format totalment desplegat només es triga cinc minuts. L'empresa també ha patentat unes columnes d'elevació per muntar-lo de forma pràctica i segura.

Els mòduls de Kubikat també trenquen motllos en l'arquitectura efímera, perquè es basen en una matèria primera reciclada i es poden fer servir moltes vegades. En els esdeveniments el material és car perquè sol ser a mida i una vegada acabat es llença pràcticament tot.

Notícies relacionades

La Lidia, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, i el seu germà Josep Maria, enginyer industrial, fan un bon tàndem, forjat potser sense voler pel seu pare. «També és industrial i vam créixer amb la idea que l'important és arribar el primer i no parar mai d'oferir solucions noves», diu Josep Maria Marsal.

El seu pare, que també es diu José María, declina fer comentaris perquè «són ells els que han de tirar endavant i espavilar-se».