ANÀLISI DELS PROJECTES PRESSUPOSTARIS
Brussel·les alerta que Espanya pot incomplir les exigències de dèficit
La Comissió Europea amenaça de sancionar França, Itàlia i Bèlgica si no adopten mesures correctores abans del març
La Comissió Europea considera que Espanya és un dels set països amb risc d'incomplir les exigències econòmiques marcades per Brussel·les per garantir l'estabilitat de l'eurozona. Després de l'anàlisi dels pressupostos nacionals de 16 països de la zona euro, Brussel·les també inclou França, Itàlia, Malta, Àustria, Portugal i Bèlgica en el bloc de països en la mateixa situació que Espanya, amb risc d'alterar les exigències recollides en el Pacte d'Estabilitat i Creixement.
França, Itàlia i Bèlgica tenen de termini fins al mes de març per adoptar mesures per corregir el dèficit excessiu, a risc d'enfrontar-se a un procediment de sanció si no es compleixen. Els Governs dels tres estats membres s'han compromès a portar a terme reformes estructurals orientades a estimular el creixement.
Per segon any, la Comissió Europea ha analitzat els projectes pressupostaris de 16 països de la zona euro --en queden fora Grècia i Xipre-- per valorar si compleixen les exigències de dèficit obligatòries per evitar la desestabilització financera.
Els països que compleixen les exigències pressupostàries de forma estricta són Alemanya, Irlanda, Luxemburg, els Països Baixos i Eslovàquia.
PRENDRE MESURES
"No s'espera que el pla pressupostari asseguri el compliment dels objectius pressupostaris establerts al Procediment per Dèficit Excessiu", afirma la Comissió en un comunicat. La Comissió conclou que el pla pressupostari espanyol "està en risc d'incomplir les provisions del Pacte d'Estabilitat i Creixement" i demana a Espanya "mesures necessàries" per mantenir el ritme pactat en la reducció del dèficit. "La CE, per tant, convida les autoritats a prendre les mesures necessàries dins del procés nacional pressupostari per assegurar que el pressupost del 2015 compleix el Pacte d'Estabilitat i Creixement" europeu, que estableix el límit europeu del 3% del dèficit públic, afegeix l'organisme.
En concret, la Comissió preveu que Espanya compleixi amb l'objectiu de reducció del dèficit per a aquest any (5,8%), però que no pugui reduir el desviament per sota del 4,2% a què es va comprometre per al 2015. La CE ja havia demanat a les autoritats espanyoles que fessin els ajustos necessaris per evitar el desviament, després de preveure en les seves estimacions macroeconòmiques de tardor, presentades el 4 de novembre, que el dèficit per al 2015 se situaria en el 4,6% del producte interior brut (PIB).
PREVISIONS
També va estimar que el 2016 el dèficit es mantindrà en el 3,9% si no es prenen noves mesures, tot i que és l'any límit que Espanya té per situar el desviament en el 2,8% i complir amb el límit europeu del 3% del PIB. La conclusió general de la CE després d'analitzar les reformes estructurals i fiscals fetes pel Govern espanyol és que s'estan fent "alguns progressos" i que ha de seguir en aquest sentit, segons el document. "La Comissió és de l'opinió que Espanya ha fet alguns avanços cap al compliment de la part estructural de les recomanacions fiscals (...) i convida les autoritats a seguir avançant", indica.
L'Executiu comunitari recorda també que Espanya ha plantejat com a mesures per reduir la falca fiscal (la diferència entre l'import net que rep un empleat pel seu treball i el que una empresa paga per la seva tasca) una baixada de l'IRPF i una altra de temporal de les contribucions a la seguretat social pels nous contractes firmats el 2014.
RECEPTES PER A ESPANYA
Notícies relacionadesEl comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha concretat una mica els ajustos necessaris. "Demanem a Espanya que especifiqui quines mesures addicionals són necessàries per aconseguir que l'objectiu del 4,2% el 2015 quedi garantit i per fer progressos en l'estructura pressupostària", ha insistit el nou responsable d'Afers Econòmics. Entre les mesures concretes, Moscovici ha apuntat que "pensem que s'ha d'anar més lluny en l'aplicació de mesures correctives per als governs regionals, que no han complert les metes pressupostàries desitjables", ha apuntat.
La Comissió és "conscient que l'atur és el principal problema" d'Espanya en termes de desequilibris macroeconòmics i, per això, segons ha dit Moscovici, recomana al Govern "reformes estructurals, en particular en el sector del mercat de treball". "Aquestes reformes ja s'han produït en bona part, han contribuït positiviament a l'ajust, han reforçat la competitivitat de l'economia espanyola", ha assenyalat el comissari d'Afers Econòmics. "És en aquest sentit que Espanya ha de continuar, en el de les reformes ja empreses", ha ressaltat.
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo