una retallada del 40% des del juny
El preu del petroli OPEP baixa sense fre fins als 67 dòlars
La caiguda mostra la debilitat econòmica mundial i les pressions geoestratègiques contra Rússia, Veneçuela o l'Iran
La baixada del preu del petroli es manté. El preu del barril de cru de l'OPEP va registrar aquest dimecres un descens de l'1,2% respecte a la jornada anterior i es va situar en 67,31 dòlars. El preu de l''or negre' de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) s'ha anat retallant de manera gairebé continuada des de finals de juny i es manté en els nivells més baixos dels últims cinc anys. El Brent està a l'entorn dels 70 euros per barril. El petroli torna a ser el principal element de pressió geoestratègica mundial, com en la crisi del 73. Els països més afectats són Veneçuela, l'Iran o Rússia, davant el bloc dels EUA i l'Aràbia Saudita, especialment (que es diu que és capaç de retallar els preus fins als 30 euros i seguir tenint beneficis).
LES RAONS DE LA CAIGUDA
Davant els que pensen que la caiguda del petroli suposa un baló d'oxigen per a les àtones economies europees, el cert és que és un senyal d'alarma seriosa davant els pròxims mesos. Dues són les causes principals de la caiguda i la principal és la demanda més baixa, per la retallada de l'activitat econòmica generalitzada a escala mundial. Aquesta caiguda del consum (en què també es pot incloure l'alça d'altres fórmules energètiques alternatives) és un motiu real d'alarma internacional per la majoria d'economistes.
PRESSIONS GEOESTRATÈGIQUES
L'altra raó de la caiguda es pot englobar en pressions geoestratègiques a escala mundial. Hi ha una clara divisió entre els països que pressionen per rebaixar la producció i protegir així el preu del cru, com Veneçuela, i els que, com l'Aràbia Saudita, han afirmat que es troben còmodes amb el barril de petroli en nivells de 80 dòlars. L'extracció és tan barata a l'Aràbia Saudita que aconsegueixen beneficis fins i tot amb preus de 20 euros el barril.
MOTIVACIONS POLÍTIQUES
Un informe de Nomura inclou possibles motivacions polítiques de l'Aràbia Saudita per mantenir els preus del petroli especialment baixos. Segons els experts d'aquest banc d'inversió, l'objectiu és perjudicar Rússia i el subministrament a Europa, retallar l'atractiu de les fórmules alternatives d'extracció de fonts energètiques (com el 'fracking' o l'extracció d'aigües profundes del golf de Mèxic) o perjudicar l'Iran, que vol aconseguir que l'energia nuclear tingui més pes als països àrabs.
CONTRA RÚSSIA I VENEÇUELA
Després d'aquestes causes/conseqüències, l'estabilitat mundial pot arribar a veure's afectada. En el cas de Rússia, el gas i el petroli representen la meitat dels ingressos de l'Estat. A Veneçuela, la caiguda del preu del petroli té un efecte directe en el benestar de la població, cosa que pot incrementar la intestabilidad política. Mentre aquests països pressionen per a una retallada de la producció, aquesta mesura es fa esperar per part dels grans productors de l'OPEP.
Notícies relacionadesEls subministraments de petroli de l'OPEP van caure 340.000 barrils per dia al novembre davant una feble recuperació en la producció de Líbia, segons un sondeig de Reuters. L'Aràbia Saudita i altres membres clau destaquen la seva intenció de defensar les quotes de mercat, tret que els països que no pertanyen a l'organització (com Rússia) no acceptin rebaixar també la seva producció.
DES D'EUROPA
Per a Europa, la caiguda del preu del petroli referma l'entorn deflacionista. No obstant, ni les petroleres repercuteixen la baixada, ni els canals de distribució apliquen retallades de manera automàtica malgrat la millora dels marges comercials. L'efecte de la rebaixa dels preus del petroli tendeix a perjudicar els valors tradicionals de les carteres d'accions. La petroleres intenten compensar la caiguda de cotitzacions amb millors marges comercials, però és possible que els mercats de renda variable tinguin dificultats a mantenir en posicions sanejades els índexs generals.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín