HSBC justifica que la seva filial suïssa operava de forma autònoma
El banc britànic assegura que no va supervisar la seva activitat fins al 2011
Oficines de l’HSBC a Ginebra. /
La filial suïssa del banc britànic HSBC va ajudar nombrosos clients a evadir impostos i amagar milions de dòlars en béns, i els va assessorar sobre com evitar les autoritats fiscals en cada país, segons revelen diversos mitjans internacionals. Els documents obtinguts per 'The Guardian', 'Le Monde', la BBC i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació mostren que la branca suïssa del banc va permetre als clients retirar diners en efectiu, en ocasions en moneda estrangera no usada al país, va crear sistemes per permetre a alguns clients evadir impostos, es va confabular amb alguns clients per amagar comptes 'negras' no declarats a les autoritats fiscals nacionals i va obrir comptes a criminals internacionals, empresaris corruptes i altres individus de risc.
Els documents, que cobreixen el període entre el 2005 i el 2007, suposen la filtració bancària més gran de la història, i fan sortir a la llum al voltant de 30.000 comptes, amb un valor total d'uns 120.000 milions de dòlars (al voltant de 105.890 milions d'euros).
Comportaments il·legals
HSBC ha admès els comportaments il·legals de la seva branca suïssa, però justifica que aquesta no va ser integrada totalment després de la seva compra el 1999, i això va permetre que mantingués uns estàndards "significativament més baixos". En aquest sentit, el banc, el segon més important del món, ha reconegut que no va prendre mesures contra la filial suïssa fins al 2011. "HSBC va ser dirigit en el passat d'una forma federada i les decisions eren preses freqüentment a nivell nacional", ha dit.
El banc va estar presidit en la citada etapa per Stephen Green, que va abandonar el càrrec el 2010 per convertir-se en ministre de Comerç al Govern de David Cameron. De moment s'ha negat a fer declaracions sobre les filtracions.
Tot i que les autoritats fiscals de tot el món han tingut accés confidencial als documents des del 2010, la naturalesa de la conducta de la filial suïssa de l'HSBC no havia sortit a la llum fins ara. Els documents mostren que el banc va assessorar familiars de dictadors, persones implicades en casos de corrupció a l'Àfrica i gent involucrada en el comerç d'armes i dels coneguts com a 'diamants de sang'.
HSBC fa front a investigacions criminals i a càrrecs a França, Bèlgica, els Estats Units i l'Argentina arran de la filtració dels documents, tot i que de moment no s'han obert accions legals contra el banc al Regne Unit.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"