El Banc d'Espanya intervé el Banco de Madrid, propietat del BPA
L'entitat espanyola intervinguda compta amb més de 40.000 milions d'euros d'actius
El Banc d'Espanya ha acordat la intervenció del Banco de Madrid, propietat al 100% de la Banca Privada d'Andorra (BPA), intervinguda avui per l'Institut Nacional Andorrà de Finances.
El Banc de Madrid compta amb més de 40.000 milions d'euros d'actius sota gestió. El grup va ser fundat el 1957 i el seu accionariat està compost en l'actualitat íntegrament per capital andorrà, si bé durant la dècada dels 90 va tenir entre els accionistes Caixa Catalunya, abans que passés a adoptar la marca de BPA.
El seu negoci se centra en la banca privada i té presència en diversos països amb un tracte fiscal singular, com la mateixa Andorra, Suïssa, Luxemburg, Panamà o Uruguai.
Va ser l'estiu del 2011 quan Banco de Madrid, fins aquell moment propietat de la guipuscoana Kutxa, va passar a mans de BPA, de manera que l'entitat andorrana va passar a ser la primera del seu país a obtenir llicència bancària a Espanya.
COMPRES DE GESTORES DE PATRIMONI
Quan BPA va adquirir el Banco de Madrid, els presidents de l'entitat, els germans Higini i Ramon Cierco, es van quedar el terreny on hi ha la seu de l'última entitat a la plaça de Colón, una de les zones més cares de la capital. Un any després, el 2012, BPA va comprar la gestora de patrimonis Nordkapp a l'ara extint Banco de Valencia i va intentar adquirir Inversis Banco per un preu de 215 milions d'euros.
No obstant, aquesta compra no va prosperar perquè Banca March, un dels accionistes de referència d'Inversis, va preferir arribar a un acord amb Andbank, un altre dels bancs andorrans que els últims anys ha anat creixent a poc a poc a Espanya.
Malgrat aquest gir en els seus plans, BPA estava disposada a seguir creixent a través de la seva filial Banco de Madrid i va ser així com va anunciar el 2013 la compra de la gestora de patrimonis Liberbank Gestión.
A aquesta adquisició s'hi suma una aliança estratègica amb el grup format per Cajastur-Banco CCM, Caja Cantabria i Caja Extremadura per vendre productes d'inversió de manera conjunta i integrar les seves societats gestores d'institucions d'inversió col·lectiva.
I el novembre del 2013, Banco de Madrid va arribar a un altre acord amb un grup d'antigues caixes, en aquest cas BMN, per quedar-se la seva gestora i fer-se càrrec dels fons d'inversió que es distribueixen en exclusiva a la xarxa comercial del grup creat per Caja Murcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra.
En paral·lel amb aquesta estratègia de compres, el banc andorrà ha intentat guanyar notorietat a Espanya recolzant-se en campanyes comercials i acords amb personatges tan rellevants del món financer com l'inversor d'origen indi, establert a Tenerife, Ram Bhavnani.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034