escàndol polític econòmic

El patrimoni de Rato, sota la lupa d'Anticorrupció

El fiscal Salinas demana als seus col·legues de Madrid que li remetin la investigació

Les sospites van saltar per unes transferències a comptes a l'estranger

Rodrigo Rato torna a casa després de passar set hores detingut. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: ATLAS

Rodrigo Rato torna a casa després de passar set hores detingut.
Rodrigo Rato arriba al seu despatx entre esbroncades i insults.

/

4
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS/ R. M. SÁNCHEZ / MADRID

La sort de Rodrigo Rato està tirada. El que va ser un dels homes més poderosos del planeta després de presidir l'FMI es convertirà en un habitual dels tribunals. Als jutjats de la plaça Castilla haurà d'explicar el seu patrimoni personal a l'estranger i des de dilluns la fiscalia anticorrupció assumirà aquesta investigació. Aquest organisme li segueix els passos des del 2012 quan Bankia, que ell presidia, va haver de ser nacionalitzada pel Govern.

El fiscal en cap anticorrupció, Antonio Salinas, va demanar ahir a la fiscal general, Consuelo Madrigal, que li remeti la denúncia que dijous passat va presentar la fiscalia de Madrid als jutjats de guàrdia de la capital i que va provocar la detenció de la mà dreta de José María Aznar al Govern del PP durant set hores per «assegurar la seva presència» en els dos registres que van practicar agents del servei de vigilància duanera al seu domicili i al seu despatx.

En el seu escrit Salinas va confirmar que Anticorrupció fa gairebé un any que segueix la pista a Rato «i altres persones», segons fonts de la investigació. Gairebé el mateix temps des que l'Agència Tributària va començar a revisar amb lupa les declaracions de l'exdirigent popular. L'AEAT va iniciar la seva investigació després de rebre una informació de l'organisme internacional d'intel·ligència econòmica, després que l'exvicepresident es va acollir a l'amnistia fiscal del 2012 i una vegada que va haver presentat les posteriors declaracions sobre béns a l'estranger, sobre l'IRPF i sobre patrimoni. El centre internacional d'intel·ligència va alertar Hisenda que l'exvicepresident del Govern havia obert diverses societats i comptes a l'estranger als quals transferia diners.

Les alarmes van saltar per la seva condició del que en l'argot financer es coneix com a persona exposada políticament (PEP) per haver ocupat càrrecs públics rellevants nacionals i internacionals i també perquè alguns familiars de Rato eren els titulars d'aquestes activitats. Els serveis d'intel·ligència, segons aquestes fonts, van sospitar que podien estar actuant com a testaferros. Aquest entramat tindria per objecte posar a resguard part de la fortuna personal de l'exministre.

UN ASSUMPTE PERSONAL / El Govern es va desmarcar ahir de l'escàndol al voler rebaixar-lo a «un assumpte personal», sense relació amb corrupteles públiques. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va autoritzar la denúncia de l'Agència Tributària als jutjats de Madrid, es va mostrar orgullós d'aquesta actuació. «L'Agència Tributària actua amb independència i fermesa», va dir a la roda de premsa després del Consell de Ministres. «És igual la pertinença a un partit, el relleu social, polític o econòmic. Tots som iguals davant la llei».

Fonts jurídiques van apuntar ahir que Hisenda va escollir la fiscalia de Madrid perquè els delictes denunciats són competència d'aquests tribunals. No obstant, també hauria pogut actuar per altres motius. I és que a Hisenda hi ha malestar per la demora d'anticorrupció en les seves actuacions mentre que els fiscals de Madrid són més resolutius. En la denúncia presentada dijous per la fiscalia contra «Rato i altres persones» es va demanar el registre dels immobles de l'expolític i la seva detenció, que es va executar immediatament. Ahir, abans que el cas passi la setmana que ve a mans del jutge Antonio Serrano-Arnal, a qui li va caure per repartiment, la fiscalia va aconseguir que el magistrat de guàrdia ordenés l'embargament dels comptes bancaris de l'exvicepresident.

Les fonts consultades han reconegut que les relacions entre Hisenda i Anticorrupció no passen pel seu millor moment i alguns van arribar a insinuar que aquesta fiscalia va rebutjar fa un parell de mesos abordar una denúncia similar a la presentada a Madrid perquè no hi va trobar motius suficients.

Segons fonts de l'entorn de Rato, la seva relació amb l'actual ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, tampoc són bones. Les diferències es van aguditzar quan Montoro va firmar la llei que declara imprescriptibles els deutes tributaris per béns a l'estranger no declarats. Rato, segons aquestes fonts, va traslladar el seu malestar a Montoro perquè va considerar que aquesta mesura era «desproporcionada» .

TERCER REGISTRE / Rato va passar el matí ahir al seu despatx, que havia abandonat la mitjanit anterior després que el jutge de guàrdia, amb el beneplàcit del fiscal, acordés la seva posada en llibertat. Fonts jurídiques han dit que els agents de vigilància duanera van deixar encesos els ordinadors de les oficines de Rato per portar-ne a terme el bolcat, però una fallada en el sistema va obligar a repetir ahir l'operació. Per això va ser necessària la presència de l'expolític.

Notícies relacionades

Aquestes mateixes fonts també van revelar que durant el registre del domicili de l'exvicepresident del Govern es va superar un moment de tensió, ja que a la mateixa finca i planta resideix una germana de Rato a qui Hisenda va voler registrar. En els documents que portaven figurava com a propietària de la casa una de les societats domiciliades a la casa de Rato. Després que els agents constatessin que aquest immoble era la vivenda habitual de la germana es van centrar només en la casa de l'exvicepresident.

Ara, Rato està a l'espera que el jutge Serrano-Arnal el cridi a declarar. Mentre segueix proclamant la seva innocència a través de comunicats a l'agència Efe. «No tinc cap societat en cap paradís fiscal», és el seu nou mantra.