El Primer de Maig irromp en la campanya i propugna «el canvi»
Rajoy ratifica el seu optimisme mentre que Pedro Sánchez promet un nou Estatut dels Treballadors
Els líders de CCOO i UGT demanen a milers de manifestants que votin «nous actors»
MADRID Els líders de CCOO,Ignacio Fernández Toxo,i d’UGT, Cándido Méndez. /
El Primer de Maig d'aquest any no va ser només reivindicatiu. La proximitat amb les eleccions municipals, autonòmiques i generals va donar a les 80 manifestacions celebrades a Espanya un marcat to electoralista que va portar els líders de CCOO i la UGT a entrar en campanya i reclamar als candidats que es mullin i a instar els treballadors a promoure amb el seu vot un «canvi polític».
A Madrid, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, que confien a tancar el pacte de salaris amb la CEOE en les pròximes dues setmanes, van reclamar la recuperació dels drets perduts amb l'excusa de la crisi, des de la negociació col·lectiva fins a l'exercici de la vaga. En aquest sentit, van demanar a tots els candidats un compromís explícit perquè la seva prioritat sigui derogar la reforma laboral.
Per Toxo i Méndez es necessita no només un canvi d'«actors» sinó de «polítiques» per tornar al «model social» anterior als últims cinc anys de «polítiques demolidores».
Els anuncis del Govern sobre la millora de l'ocupació, amb la creació de 2,1 llocs de treball fins al 2018, gràcies a la recuperació no són més que una «raquítica reducció estadística». La crisi s'acabarà, van coincidir Toxo i Méndez, quan «la gent recuperi els estàndards de qualitat d'abans».
RAJOY, OPTIMISTA / Mariano Rajoy va aprofitar el Dia del Treball per ratificar el seu optimisme a l'assegurar que «les coses comencen a anar millor» en l'economia espanyola i que aquesta situació ja es deixarà notar sobre l'ocupació el 2015 i en anys successius. «Estic convençut que aquest any molta gent aconseguirà un lloc de treball a Espanya i els anys que ve, també».
Al crit de «Precarietat és explotació, feina i salaris dignes», 60.000 persones, segons els convocants, i 10.000, segons la Guàrdia Urbana, van protestar a Barcelona contra la pobresa que pateixen cada vegada més treballadors amb feina.
També hi va haver marxes a Giro-na, Tarragona, Tàrrega i Tortosa. Els secretaris generals de CCOO i la UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, van instar els partits polítics a mullar-se en els seus programes electorals en aspectes essencials com ara la derogació de la reforma laboral, l'augment dels salaris i la recuperació de prestacions i serveis socials que han sigut víctimes de les retallades.
MAJORIA AL CONGRÉS / «Necessitem una majoria al Congrés per fer fora un Govern d'incompetents i corruptes», va dir Álvarez, que va afegir que en els comicis de Catalunya del 27 de setembre no només està en joc el dret a decidir dels catalans, sinó també el rumb en polítiques socials després que el Govern de CiU ha aplicat retallades dràstiques.
Segons el parer de Gallego, «el cicle electoral pot ser una oportunitat» per aconseguir ocupació digna, cohesió social i drets socials que han sigut retallats, però va alertar que «el moviment sindical no ho pot fiar tot a la política», de manera que va defensar el paper dels sindicats «adequant formes de funcionament i pràctiques». Els dirigents de CCOO i de la UGT van patir les protestes dels tècnics en vaga de les contractes de Movistar, que van muntar un míting paral·lel i van criticar les organitzacions sindicals.
La manifestació d'aquest any, en la qual van commemorar els 125 anys de la primera mobilització portada a terme un 1 de maig, va ser també una pista d'aterratge de nombrosos dirigents polítics habituals i d'altres que no ho són tant en les convocatòries dels sindicats. A la marxa s'hi van veure uns quants candidats a les eleccions municipals de Barcelona així com una nodrida delegació de l'Assemblea Nacional Catalana.
Notícies relacionadesLes previsions d'ocupació del Govern central també van rebre les crítiques de l'oposició política. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va comprometre que el 2015 s'aprovi un nou Estatut dels Treballadors que «sigui una carta de drets laborals i no pas un catàleg de precarietat laboral», cosa en què s'ha convertit, segons el líder dels socialistes, després de la reforma laboral aprovada pel PP. Una reforma que, segons va explicar Sánchez abans de participar en la manifestació de València, «ha fet retrocedir els nivells salarials fins a la dècada dels 90».
El nou cos legal, va dir el dirigent socialista, hauria de recuperar tots «els drets perduts» dels treballadors durant els anys en els quals ha governat el Partit Popular, informa Laura L. David.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"