DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL
Més de 150 detinguts a Istanbul per les manifestacions de l'1 de Maig

Manifestants turcs s’enfronten a la policia antiavalots durant una marxa pel Dia Internacional dels Treballadors a Istanbul. /
Unes 150 persones han sigut detingudes aquest matí per la policia turca, que controla l'accés al centre d'Istanbul per evitar les celebracions del Primer de Maig a la plaça Taksim, segons el Col·legi d'Advocats d'aquesta ciutat. Un contingent de més de 20.000 agents i 70 vehicles armats controlen l'accés a Taksim en un radi d'uns tres quilòmetres, amb barreres policials, talls en els serveis de transport i tancament de l'espai aeri sobre l'esplanada.
La premsa turca també recull l'arrest d'almenys 30 membres del Partit Comunista que s'han colat a la plaça després d'arribar-hi a la carrera des de l'interior d'un hotel pròxim i resistir-se al desallotjament formant una cadena humana amb els braços i les cames entrellaçats.
Els mitjans locals han informat que la policia ha arrestat persones amb màscares de gas i que hi havia agents vestits de paisà fent detencions aleatòries, que agafaven pel braç joves "que consideren sospitosos", explica el diari 'Hurriyet'. Els agents també han actuat aquest matí amb càrregues i gasos lacrimògens contra grups de manifestants que intenten marxar cap a Taksim des de barris pròxims com Besiktas. Hi ha alguns ferits, segons informa la pagina web 'BirGun daily'.
Habitants del centre de la ciutat es queixen que aquest desplegament de seguretat els impedeix arribar als seus llocs de treball o fins i tot dificulta el trasllat de malalts als hospitals. Els turistes que s'allotgen en hotels pròxims a Taksim no aconsegueixen travessar les barreres policials i han de circumval·lar el centre a peu amb el seu equipatge al damunt.
ZONES PER MANIFESTAR-SE A ISTANBUL
En un comunicat escrit, l'oficina del governador d'Istanbul ha assegurat que no es permetrà cap celebració a la plaça Taksim i que els que desitgin fer-ne alguna s'hauran de dirigir a alguna de les vuit zones de la capital expressament habilitades per a aquest tipus de manifestacions. A més d'Istanbul, altres ciutats turques acullen celebracions del Primer de Maig, com Ankara, Izmir, Zoonguldak o Konya, sense que hi hagi hagut incidents.
Les celebracions de l'1 de Maig han tingut lloc a la plaça de Taksim des de fa dècades, que s'ha carregat de significat després de l'anomenda Massacre de l'1 de Maig o el Diumenge Sagnant del 1977, quan 34 persones van ser assassinades i 120 van resultar ferides en un atemptat contra els manifestants.
El Govern va declarar l'1 de Maig festa nacional el 2009, com el dia del Treball i la Solidaritat, i va reobrir la plaça de Taksim a les celebracions, encara que amb estreta vigilància, per tornar-la a tancar el 2013 per obres. El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que s'havia de permetre a la gent manifestar-se en aquesta plaça i, d'acord amb aquesta decisió, el Comitè de l'1 de Maig va declarar il·legal la prohibició d'usar la plaça i va insistir que anirien a Taksim.
BANY DE MULTITUDS DE VARUFAKIS A ATENES
Grècia ha celebrat avui el seu primer Dia del Treball sota el Govern de l'esquerrà Alexis Tsipras amb una manifestació a Atenes on han assistit unes 15.000 persones, entre elles diversos membres de l'Executiu. "La nostra lluita per la protecció i ampliació dels nostres drets, per la democràcia i per la vida amb dignitat vencerà", ha escrit el primer ministre Alexis Tsipras al seu compte de Twitter.
El titular de Finances, Iannis Varufakis, ha rebut un bany de multituds a la plaça atenesa de Klathmonos, punt de trobada de la manifestació principal, convocada pels sindicats del sector públic, Adedy, i del privat, GSEE. Acorralat per la premsa i aclamat pels participants, Varufakis s'ha passejat somrient i sense escorta entre la gent. "Avui és el Dia dels Treballadors, avui no és el meu dia", ha respost a la pregunta de quines eren les seves expectatives sobre el curs de les negociacions amb els creditors. El lema principal d'aquest any ha sigut restaurar els drets laborals i l'enderrocament de les polítiques d'austeritat, dues exigències que defensa el nou Govern.
CASTRO I MADURO PRESIDEIXEN LA MARXA A L'HAVANA
El president de Cuba, Raúl Castro, i el seu homòleg veneçolà, Nicolás Maduro, han presidit la multitudinària desfilada pel Primer de Maig a la plaça de la Revolució de l'Havana, que ha sigut dedicat a recolzar la revolució cubana, la integració regional i Veneçuela.
Castro i Maduro han sigut rebuts amb aplaudiments a la tribuna de l'esplanada, on també han assistit altres dirigents del Govern cubà, líders de la Central de Treballadors de Cuba (CTC) i més de 2.000 convidats estrangers de diferents organitzacions, entre ells el secretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE), José Luis Centella.
La principal marxa pel Dia Internacional dels Treballadors a l'illa ha tingut aquest any el simbolisme de ser la primera que se celebra en el context de la nova etapa de normalització de relacions amb els Estats Units.
Notícies relacionadesEn l'únic discurs abans de la desfilada, el secretari general de la CTC, Ulises Guilarte, ha recordat el nou escenari polític que viu l'illa després del "reconeixement del govern dels EUA del fracàs de la seva política d'assetjament, agressió i bloqueig contra Cuba". "Ja s'han fet alguns passos per restablir les relacions diplomàtiques amb Cuba i els EUA, però ens queda un llarg i difícil camí per recórrer", ha afirmat Guilarte.
Com a fet simbòlic, la marxa ha estat encapçalada pels "cinc herois", com es coneixen a l'illa els agents que van estar presos per espionatge als EUA i l'alliberament definitiu dels quals es va concretar el 17 de desembre en virtut de l'acord entre els presidents Raúl Castro i Barack Obama.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa