CARRERA PER LA PRESIDÈNCIA DE L'EUROGRUP

El 'road show' de Guindos

El ministre d'Economia ha celebrat una dotzena de trobades bilaterals amb col·legues europeus l'últim mes Espanya esgrimeix la seva recuperació per defensar la seva candidatura

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha premut l'accelerador en la seva particular campanya electoral amb què pretén impulsar la seva candidatura a la presidència de l'Eurogrup. En un mes s'ha entrevistat en trobades bilaterals amb almenys una dotzena de ministres de Finances dels 19 estats que integren la zona euro, segons l'agenda oficial del ministre espanyol, que figura a la pàgina web del seu departament.

En aquesta singular road show (gira per vendre un producte financer als mercat) del ministre per les capitals europees, Guindos ha intentat convèncer cada un dels seus interlocutors que la seva candidatura per presidir la reunió informal de ministres de Finances de la zona euro és més adequada que la del seu adversari i actual president de l'Eurogrup, el socialista holandès Jeroen Dijsselbloem, per coordinar les polítiques econòmiques entre els països que comparteixen la mateixa moneda.

Incertesa recent

El suport prestat a l'estiu per la cancellera Angela Merkel a les aspiracions de Guindos semblaven anticipar un èxit quasi segur, però a mesura que avancen les dates augmenta la incertesa. Sobretot, després del recent suport de França a l'holandès.

Guindos va viatjar dimecres  a Hèlsinki per entrevistar-se amb el seu homòleg finlandès Alexander Stubb, i allà mateix va coincidir amb Dijsselbloem, amb la mateixa pretensió. Ahir es va trobar amb l'alemany Wolfgang Schaüble, a Berlín, abans de tornar a Madrid per rebre al ministeri el comissari europeu per a l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrivskis. Demà, després del Consell de Ministres, preveu viatjar a Riga per entrevistar-se amb seu col·lega de Letònia, Jänis Reirs.

El ministre està accelerant els contactes amb la vista posada en el 16 de juny, data límit per a la presentació de candidatures. Dos dies després, el dijous 18, es reuneix l'Eurogrup a Brussel·les i previsiblement ja podria sortir el nom acordat per majoria per assumir la presidència quan venci el mandat actual de Dijsselbloem, el 21 de juliol. De moment només es coneixen les candidatures de l'espanyol Guindos i de l'holandès.

El Govern espanyol vol que aquest procés electoral es condueixi amb «neutralitat» i que ni el mètode, ni els terminis ni les regles siguin fixats per l'actual president i candidat, Dijsselbloem. En opinió d'Espanya, el procediment hauria d'estar governat per la presidència de la Unió Europea -que ara resideix a Letònia i que passarà a Luxemburg el segon semestre- i el secretariat del Consell Europeu.

La ronda de trobades s'ha precipitat després que el 22 de maig Guindos rebés a Madrid el ministre francès Michel Sapin. Abans, el dia 8 havia viatjat a Madrid el grec Iannis Varufakis.

Notícies relacionades

El 26 de maig, Guindos va viatjar primer a Viena, per entrevistar-se amb l'austríac Hans Jörg Schelling i després va volar a Roma, on es va veure amb l'italià Pier Carlo Padoan. El divendres de la mateixa Setmana va aterrar a Bratislava per veure l'eslovac Peter Kazimir.

El dia més intens de la gira potser va ser el 2 de juny. Aquell dia va viatjar primer a Tallin (Estònia), després a Vílnius (Lituània) i després a Ljubljana (Eslovènia), pervendre els seus arguments als seus tres col·legues.