PUGNA PER UN LLOC A EUROPA
Guindos dóna per segur que presidirà l'eurogrup
El ministre d'Economia revela que estudia treure a borsa BMN
El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, al Fòrum Econòmic de la ciutat suïssa de Davos, aquest divendres. /
Malgrat que se succeeixen els missatges que el seu rival, l'holandès Jerome Dijsselbloem, té més suports, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no ha mostrat dubtes: "Espanya ocuparà la presidència de l'eurogrup" en la seva pròpia persona. "Prefereixo anar amb moltíssima prudència i humilitat. Espanya té molts suports. Amb els suports es compta, però no es compten", ha argumentat per no explicar en què basava el seu seguretat que sortirà vencedor en la pugna.
El país, ha assegurat en un acte de l'APIE, està "infrarepresentat" a Europa. "Hi va haver un moment que la presidència de l'eurogrup havia de ser d'un país amb una (qualificació creditícia) d'AAA, però en el futur serà molt millor tenir com a president el representant d'un país que ha estat a un pas del col·lapse i que ha aconseguit revertir la situació", ha afegit. També ha agraït el suport del PSOE a la seva candidatura, després del seu canvi de posició, i ha donat a entendre que la votació podria no produir-se aquest dijous, com vol el Govern. El ministre ha enviat una carta en què explica als seus homòlegs de l'eurogrup les bases de la seva candidatura a president de l'òrgan europeu.
Guindos també ha revelat que l'Executiu està analitzant la possibilitat de treure a borsa BMN a curt o mitjà termini, tot i tenir de termini per a això fins al desembre del 2017. El públic Fons de Reestructuració Financera (FROB) no vendria la seva part (una mica més del 60%) sinó que es faria debutar el banc en el mercat amb les accions en mans d'inversors institucionals (al voltant d'un 20%) per "donar-los liquiditat". Fonts pròximes al procés apunten que també es podria fer una ampliació de capital addicional i que els títols cotitzarien a borsa, tot i que aquesta possibilitat no està tancada. La part pública es vendria més endavant per poder recuperar més ajudes (se li van injectar al voltant de 1.600 milions).
No a la banca pública
Sobre Bankia, en canvi, el ministre ha apuntat que no hi ha pressa per privatitzar-la. "És un actiu que valdrà moltíssim, anirà en paral·lel a l'economia espanyola", ha assegurat. Amb tot, no ha defensat com va fer en el passat que vulgui permetre recuperar totes les ajudes (sinó un "percentatge altíssim") i ha limitat aquesta recuperació als gairebé 40.000 milions d'euros injectat per aquest Govern, sense incloure els més de 20.000 milions addicionals que va concedir l'anterior.
Guindos també s'ha oposat a aprofitar Bankia per crear una banca pública o convertir la Sareb en una societat pública de lloguer social, com han proposat partits com Podem o els sindicats, però no perquè Europa ho rebutgi sinó perquè no és la "política econòmica correcta". Així mateix, ha assegurat que si presidís l'eurogrup el "preocuparia" que un país apliqués una política econòmica "equivocada", en clara referència a l'escenari que es pot obrir després de les pròximes eleccions generals.
El ministre ha assegurat que la pujada de la prima de risc de les últimes setmanes s'ha degut sobretot a la situació de Grècia, però ha afegit que la d'Espanya ha sigut una mica més alta que la d'altres països europeus perquè "els mercats estan valorant quina pot ser la política econòmica del país" i li han donat un "recordatori" del que poden arribar a fer si aquesta no els agrada. "L'economia o consolida el creixement i la creació d'ocupació o tornem a la casella de sortida de la crisi. No hi ha camí intermedi. ¿Què s'ha de fer? No revertir les reformes i seguir per aquest camí", ha advertit.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"