Imputats per desviar diners directius de quatre caixes
Els acusats són de les entitats de Terrassa, Laietana, Navarra i España
La trama està acusada d'emetre factures falses per defraudar
La jutge de Barcelona Carmen García ha imputat set directius i representants de quatre caixes d'estalvi per presumptament haver participat en el desviament de gairebé sis milions d'euros procedents de les mateixes entitats financeres a través de factures falses o inflades emeses per la desapareguda empresa immobiliària CIPSA. La Guàrdia Civil va detenir el mes de desembre passat els màxims responsables d'aquesta empresa. La investigació es dirigeix ara als executius de les caixes d'estalvi que suposadament van participar en l'operativa.
La jutge té previst interrogar els pròxims dies dos directius, alts càrrecs o representants de les extintes Caixa Terrassa (actualment a l'òrbita del BBVA), un de Caixa Laietana (Bankia), dos de la Caja de Ahorros de Navarra (CaixaBank) i un de Caja España (Ceiss).
La jutge assenyala al seu acte, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que els responsables de la mercantil CIPSA, els imputats Carlos Fernández, Clemente Aulet i Miguel Gamell, van portar a terme «actuacions directament encaminades» a obtenir un «il·lícit enriquiment».
CIPSA i les cinc caixes d'estalvis van crear cinc societats participades conjuntament. La firma de Carlos Fernández s'encarregava de buscar els solars i els projectes, mentre que les entitats d'estalvi eren les responsables de proveir el finançament. La jutge sosté que els responsables de CIPSA van pagar presumptament comissions en negre a intermediaris. Per justificar aquestes quantitats es van girar factures a les cinc empreses mixtes per «conceptes «mentiders» i «falsos».
Com que les caixes eren les encarregades de finançar els projectes, aquestes factures falses eren abonades amb diners de les mateixes caixes. Per aquest motiu, la jutge sosté que presumptament s'haurien robat sis milions d'euros en aquest tipus d'operativa.
La magistrada assenyala que els responsables de CIPSA, «aprofitant la seva relació bancària amb directius» de les antigues caixes Terrassa, Laietana, Navarra, España i Manlleu els van convèncer per invertir en operacions immobiliàries entre els anys 2005 al 2007 a través de la creació d'empreses participades per les entitats.
LA IMPLICACIÓ / Segons detalla l'acte, els responsables de CIPSA van emetre a les empreses mixtes creades per a les operacions factures per «conceptes no reals» o incrementades, que es van pagar a costa de les caixes d'estalvi. Els desemborsaments de diners, insisteix, van ser autoritzats, precisament, pels directius de les entitats bancàries que formaven part, al seu torn, del consell d'administració de les companyies intermediàries. Hi ha diverses operacions sota sospita.
La jutge analitza al seu acte la participació, en els fets investigats, dels directius de quatre de les cinc caixes implicades i que havien sigut nomenats representants d'aquestes.
A la companyia Promou, creada per Caixa Terrassa i CIPSA, per exemple, figuraven en el consell d'administració com a representant de l'entitat financera Ricard Prior Margarit i Sebastián Mas Plana (ara imputats). Aquestes dues persones, assenyala la magistrada, tenien «amplis coneixements i responsabilitats en l'àmbit immobiliari» de Caixa Terrassa. Mas era responsable de projectes immobiliaris de l'entitat i Prior, cap del departament d'inversions immobiliàries.
Notícies relacionadesAquests dos nous imputats van declarar davant la policia que la seva funció era el seguiment de les operacions immobiliàries que portava a terme l'empresa mixta (Promou). La jutge al·lega que van negar desconèixer el pagament de comissions i l'existència de factures falses. No obstant, assenyala la magistrada, qui va ser director general de CIPSA, Carlos Fernández, ha afirmat que els representants de Caixa Terrassa coneixien «al detall» la quantitat que s'anava a pagar pel terreny, per la intermediació i per les despeses, però que també sabien que les comissions «en negre» es justificarien amb factures falses girades a terceres societats de la trama. Fernández, defensat per l'advocat Manuel Troyano, ha aportat proves.
De forma similar s'expressa la jutge en la seva resolució respecte als altres cinc imputats que representaven Caixa Laietana, Caja de Ahorros de Navarra i Caja España a les empreses mixtes creades amb CIPSA i denominades Urbiland, Cubican i San Marcos. El representant de Caixa Manlleu en una altra de les empresa implicades no ha pogut ser imputat perquè ha mort.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"