LA LLUITA CONTRA L'EVASIÓ FISCAL
Brussel·les publica una llista negra de paradisos fiscals, amb Andorra, Mònaco i Liechtenstein
La Comissió Europea proposa represàlies coordinades de la UE si no accepten l'intercanvi d'informació
La Comissió Europea ha publicat aquest dimecres una llista negra paneuropea de paradisos fiscals, en què figuren 30 països o territoris considerats com a no cooperatius en matèria de lluita contra el frau i l'evasió fiscal. Quatre dels paradisos fiscals es troben a Europa: Andorra, Mònaco, Liechtenstein i l'illa de Guernsey, al canal de la Mànega, territori dependent del Regne Unit. També figura a la llista Panamà.
La llista negra de paradisos fiscals és la principal novetat del pla d'acció per combatre l'evasió fiscal presentat per l'Executiu comunitari. Una altra de les iniciatives previstes en el pla són la reactivació del projecte de crear una base comuna de l'impost de societats a la UE. Per a això presentarà una proposta revisada a principis del 2016. Aquesta mesura està bloquejada des del 2011 pels desacords entre els Estats membres i ara la Comissió vol fer-la obligatòria per a les multinacionals. Finalment, Brussel·les ha llançat una consulta pública per decidir si força les empreses a fer públics els impostos que paguen país per país.
ESTRATÈGIA FRAGMENTADA
Pel que fa a la llista negra paneuropea, l'Executiu comunitari no ha decidit quins són els països que figuren en aquesta llista, sinó que s'ha limitat a recopilar els que apareixen en almenys 10 de les llistes nacionals dels Estats membres. Brussel·les considera que l'actual estratègia "fragmentada" de la UE contra els paradisos fiscals no funciona a l'hora de frenar l'elusió fiscal per part de les multinacionals, perquè no tots els països tenen una llista negra i no tots els que la tenen adopten represàlies contra els paradisos fiscals inclosos.
Notícies relacionades"Una posició forta de la UE contra els paradisos fiscals donaria als Estats membres més força per resistir-se a l'erosió de les seves bases tributàries", ha dit el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici. La publicació d'aquesta llista, ha prosseguit, és un "pas decisiu per obligar les jurisdiccions de fora de la UE a cooperar més i adoptar els estàndards internacionals", en particular sobre intercanvi de la informació. En cas contrari, l'Executiu comunitari està disposat a coordinar possibles represàlies a escala de la UE contra els paradisos fiscals.
La resta de països inclosos en la llista negra elaborada per Brussel·les són Brunei, Hong Kong i Maldives a l'Àsia; Libèria, Maurici i Seychelles a l'Àfrica; les illes Cook, Nauru, Niue, les illes Marshall i Vanuatu a Oceania; i Anguila, Antigua i Barbuda, Bahames, Barbados, Belize, Bermuda, les illes verges Britàniques, les illes Caiman, Granada, Montserrat, Saint Vincent i les Granadines, San Cristóbal i Nieves, les illes Turks i Caicos i les illes verges dels EUA al continent americà.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic