HISTÒRIES MÍNIMES

Il·luminant les 'smart cities'

Novatilu, de Manlleu, fabrica equipaments urbans amb el 'know-how'de Fundició Benito

La família Carandell va crear Fundició Dúctil Benito, que va arribar a facturar uns 100 milions i a fer de Joaquim Carandell un dels empresaris de més pes d'Osona. La seva filla agafa avui les regnes d'un nou negoci

Il·luminant les smart cities_MEDIA_1

Il·luminant les smart cities_MEDIA_1 /

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
MANLLEU

La gestió de les zones blaves d'aparcament municipal va centrar el

projecte de final de carrera d'Andrea Carandell, una estudiant d'EADA avantatjada en el context empresarial. Avantatjada per haver crescut viatjant de ciutat en ciutat acompanyada per la inquietud empresarial d'un pare, Joaquim Carandell, que va aconseguir situar el nom de la seva empresa -Fundició Dúctil Benito, de Manlleu (Osona)- en el mercat mundial de l'equipament urbà.

Tapes d'accessos al subsòl, reixes de claveguera o de parcel·les urbanes, fanals, jardineres i bancs d'espais públics de moltíssimes ciutats, entre elles Barcelona, porten el segell d'una firma amb més de 20 anys d'experiència moblant carrers, places i jardins.

I just quan el pare d'Andrea Carandell decidia, ara fa un any, desvincular-se completament de l'empresa que va fundar i de la qual el 2010 va vendre la majoria dels seus actius al fons inversor belga Groupe Bruxelles Lambert, a la family office Carandell se li va encendre una llumeta: «Tornar al mercat aportant l'eficiència energètica i reducció de costos que avui demanen els municipis, de la mà de la il·luminació amb leds», explica Andrea Carandell.

Amb 27 anys, la jove dirigeix Novatilu, la nova empresa de la família que irromp en el mercat aplicant les noves tecnologies en els seus productes, però cavalcant en el know how que han fonamentat en els espais a l'aire lliure urbans una vintena d'anys d'encàrrecs públics.

«M'atrau molt el concepte de

smart city, i en aquest concepte la

nova tecnologia led és un camp amb

molta projecció», assenyala Andrea Carandell. «De fet, Novatilu naixia fa nou mesos com a empresa d'il·luminació, però antics proveïdors de mobiliari urbà ens van venir a veure i era un pecat no aprofitar les aportacions que també la tecnologia ha fet en el sector», afegeix. «Fins ara havíem estat moblant el món i ara, en l'era més tecnològica, reduir costos i ser més eficients està a l'ordre del dia i nos­altres, des d'una empresa familiar, pròxima, controlant el producte des del principi fins al final, podem donar la confiança al client», argumenta.

La seva aposta per les smart city de la mà de la tradició familiar ha portat Novatilu a una facturació que arribarà al milió d'euros aquest any -i que preveuen que pugi a entre 5 i 10 milions d'euros l'any que ve-. Ja tenen projectes en 11 països: cinc a Europa, tres a l'Àfrica, tres també a Sud-amèrica i un a l'Àsia. Impulsada per una inversió inicial de 3,2 milions, l'empresa, que aprofita les instal·lacions de l'antiga seu de Fundició Dúctil Benito, en un polígon de Manlleu, té 16 treballadors, «amb expectatives de créixer», apunta la gerent, que té el seu pare com a coach«La tradició empresarial familiar aporta a Novatilu agilitat i eficiència, màxima qualitat al millor preu», declara Andrea Carandell.

Fabricació local

«La nostra filosofia és que tot el que puguem fabricar aquí no ho farem fora. Excepte la fosa, que actualment la tenim a l'Àsia, aquí ara hi ha molt bones oportunitats dels que, potser en el seu moment, van deslocalitzar fora del país, però ara tornen a fabricar aquí»,  precisa Carandell.

Notícies relacionades

No obstant, segons explica la jove gerent de Novatilu, «la nostra intenció és que no se'ns localitzi només a Catalunya. Ja estem negociant amb diverses empreses nacionals i a l'estranger, amb uns productes que s'adeqüen al nostre client, per establir associacions i poder obrir i sortir a un mercat més gran», avança. «Estem oberts a associar-nos i a adquirir empreses», afegeix Andrea Carandell.

Novatilu ofereix al mercat cinc gammes de producte: mobiliari urbà; tapes i reixes; jocs infantils, elements esportius i de fitnes per a espais públics, art -escultures a l'aire lliure- i enllumenat públic. «El nostre core business és la il·luminació», puntualitza. «Cada vegada hi ha una consciència més gran en les poblacions de la necessitat de reduir la factura de l'electricitat. Això és molt important avui per a un ajuntament». El camí per conquistar aquest objectiu, ells l'il·luminen.

Temes:

Manlleu Empreses