Varufakis: "Hi ha una gran diferència entre el que parles amb Guindos en privat i el que defensa a l'Eurogrup"

L'exministre de Finances grec creu que el responsable d'Economia espanyol està més preparat per presidir l'Eurogrup que l'holandès Dijsselbloem

Guindos i Varufakis, en una reunió de l’Eurogrup a Luxemburg, el juny passat.

Guindos i Varufakis, en una reunió de l’Eurogrup a Luxemburg, el juny passat. / AFP / THIERRY MONASSE

2
Es llegeix en minuts

L'exministre de Finances grec Iannis Varufakis va valorat dilluns el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, al qual considera més preparat per presidir l'Eurogrup que l'holandès Jeroen Dijsselbloem, encara que va assenyalar que existeix una "gran diferència" entre el que defensa en privat i el que diu davant els seus col·legues de la zona euro.

"Hi ha una gran diferència entre el que parles amb el ministre espanyol en privat i el que després defensa a l'Eurogrup", va assenyalar el professor grec en una entrevista al programa 'El búho' de Radio4G FM, recollida per Europa Press.

L'exministre grec va subratllar que en les converses que ha mantingut amb Guindos "a nivell personal, amb les portes tancades" li han permès comprovar que el ministre espanyol "entén com funciona l'economia".

En aquest sentit, va subratllar que el titular espanyol d'Economia "va estar molt a prop" de presidir l'Eurogrup, cosa que li hauria agradat. "Deixi'm dir-li, malgrat enfadar alguna gent, que personalment l'hauria preferit a Dijsselbloem per una raó important: primer perquè entén de finances i d'economia molt millor".

LA POR DEL PP A PODEM

Per Varufakis, Espanya ha optat per polítiques de retallada i austeritat per sortir de la crisi "per la seva por a Podem" i no per creure-hi i ha responsabilitzat el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, de buscar la sortida de Grècia de l'euro.

"No és veritat que Alemanya hagi decidit que 'Grexit' és la millor opció, el doctor Schäuble és qui ho ha decidit. En la meva opinió, la cancellera Merkel no té per què estar necessàriament d'acord amb això", va subratllar l'exministre de Finances hel·lè, que va recordar que la idea de 'Grexit' "és molt perillosa per a Europa". "No hi ha dubte que Itàlia seguiria Grècia", va alertar.

Notícies relacionades

L'exministre grec va qualificar a més d'"ofensiu i estúpid", a més de no ser veritat, que Grècia estigués en vies de recuperació fins a l'arribada de Syriza al poder. "La verdadera història és que no arribava la recuperació. El 2014 el PIB, el nostre ingrés nominal nacional va continuar caient, fins a col·lapsar. El que va passar és que els preus queien fins i tot més ràpid", va argumentar.

"Quan els salaris i els preus baixen, i el crèdit en la banca està caient precipitadament, això demostra que no hi ha cap recuperació. És catastròfic. I aquesta situació catastròfica va ser la que va portar els grecs a votar-nos. Els grecs no són estúpids", va dir.