INCERTESES ALS MERCATS

Les claus per entendre els riscos de la Xina i la seva borsa per a l'economia mundial

La devaluació i l'amenaça d'una crisi immobiliària interna frenen l'activitat industrial del gegant asiàtic

Un inversor a la borsa de Xangai.

Un inversor a la borsa de Xangai. / ALY SONG (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Xina amenaça el món. La bombolla en què ha estat immers el gegant asiàtic amenaça d'esclatar. Creixement mundial inferior, caiguda del preu de les matèries primeres, abaratiment dràstic del preu del petroli que amenaça amb un cercle viciós, guerra de divises a l'Àsia i devaluació de iuan, crisi immobiliària, sortida de capitals... El còctel sembla cada vegada més definit per dibuixar una tempesta econòmica perfecta. 

DEVALUACIÓ

La devaluació del iuan acordada la setmana passada ha devaluat les borses xineses i especialment ha erosionat la confiança dels inversors en els mercats asiàtics.

MESURES D'ESTÍMUL INSUFICIENTS

La decisió de les autoritats xineses de permetre que els fons de pensions entrin en els mercats de renda variable fins amb un 30% del seu patrimoni no ha tingut els efectes esperats. Les borses xineses esperaven fins a 300.000 milions en nous recursos, però aquests és possible que prefereixin una altra mena d'inversió, i això genera desconfiança en les borses. 

BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA

Notícies relacionades

La informació immobiliària que arriba de la Xina és confusa. Es parla de bombolla des de fa uns quants anys però, no obstant, sempre s'ha descartat una caiguda de preus sostinguda. Segons les últimes dades publicades per l'Oficina Estadística Xinesa corresponents al mes de maig, el país compta amb 657 quilòmetres quadrats de promocions residencials sense vendre. Tot apunta que la realitat és pitjor que el dibuix oficial de la situació. Es va constatar una caiguda al voltant del 6% anual dels preus de mitjana amb comptades excepcions al maig. 

EXPANSIÓ INTERNACIONAL

Les taxes de creixement xineses del 9% han passat a la història. Les previsions que apuntaven a un 7% aquest any seran difícils de complir i creixements per sota del 3% per al gegant asiàtic suposen de fet una crisi de calat internacional. El problema és que l'estat del món impedeix sustentar els ritmes de creixement de la Xina. Els EUA haurien de créixer molt més del 3% per animar l'economia interna xinesa. Europa i el Japó mostren signes de millora, però les taxes de creixement segueixen sent clarament insuficients per assumir augments de demanda de productes xinesos.