EL FINAL D'UNA EMPRESA FRAUDULENTA
Herència enverinada
Els sis fills mascles de José María Ruiz-Mateos no podran disfrutar de l'herència del seu pare per haver participat en la creació de Nueva Rumasa El jutge embarga el seu llegat
Madrid 8 José María i Javier Ruiz-Mateos el 2011. /
William Shakespeare deia que «la mort paga tots els deutes», però les coses des d'aleshores han canviat molt. Ara els deutes es paguen fins i tot després de mort i els plets no acaben amb la mort. Fins i tot si, com José María Ruiz-Mateos, s'opta per muntar l'últim negoci amb la sang de la teva sang. Això sí, només amb la dels sis fills mascles, mentre les altres set filles compleixen a la perfecció el seu paper d'esposes i mares. La mort de l'empresari de Jerez no ha posat fi al calvari de la justícia humana per a aquesta família. El jutge José de La Mata va decidir ahir embargar el llegat de l'empresari als seus fills mascles per intentar conèixer el destí dels 337,3 milions que va captar el grup Nueva Rumasa a 4.110 inversors entre el 2009 i el 2011.
El BOE va publicar l'11 de setembre passat, només quatre dies després de la mort del patriarca, l'existència d'un testament tancat atorgat per Ruiz-Mateos. Per això, el jutge no ha volgut perdre el temps i ha ordenat al notari que l'hi enviï per poder llegir-lo juntament amb la secretària i «investigar la possible titularitat d'algun o tots els imputats de patrimoni o d'altres drets econòmics». D'aquesta manera, explica, el jutge podrà «conèixer el rastre i destí dels fons captats» i aclarir en la mesura que sigui possible «la total dinàmica» d'aquesta estafa «per protegir els perjudicats i adoptar les mesures necessàries per assegurar les responsabilitats pecuniàries».
En aquests moments els inversors encara esperen poder recuperar 289 milions que van comprar en lletres de canvi i pagarés emesos per 13 societats del Grupo Nueva Rumasa, sense saber que totes eren insolvents.
El mecanisme
Notícies relacionadesRuiz-Mateos era un expert a muntar complexos entramats empresarials que funcionaven amb una caixa única comuna que es finançava pel conegut sistema piramidal, una estafa en tota regla, que sortia a la llum quan l'empresa saltava pels aires per falta de liquiditat. En aquest procediment estan imputats els sis fills de Ruiz-Mateos, que havien d'haver dipositat una fiança de 30 milions d'euros, però que en canvi disfruten d'immobles per ocultar «la verdadera o real titularitat».
Per això, el jutge vol conèixer de primera mà els béns atorgats en herència per evitar que es puguin incorporar «finalment al patrimoni» dels imputats. I és que els sis fills estan acusats d'estafa agreujada, insolvència punible, administració deslleial i un delicte contra els consumidors. Un mal llegat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín