NEGOCIACIÓ

Els EUA i 11 països més del Pacífic firmen un dels acords comercials més importants de la història

El TPP, com el TTIP, eliminarà aranzels i harmonitzarà la legislació en nombrosos àmbits econòmics, i ha despertat protestes

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Un total de 12 nacions del Pacífic, entre elles els Estats Units, el Japó, Austràlia i Xile, han tancat aquest dilluns un acord de lliure comerç per estrènyer els seus llaços econòmics. Després de més de cinc anys de negociacions, l'acord servirà per reduir aranzels i establir regles comunes en matèries com el medi ambient, les patents farmacèutiques, la navegació per internet i el comerç electrònic.

En les últimes hores, l'acord s'havia demorat per uns desacords sobre el mercat lacti. A partir d'ara, el text s'haurà de sotmetre al Congrés nord-americà, i això podria ser un procés complicat a causa de l'oposició que desperta en alguns sectors. 

Descrit com el pacte comercial més gran de la història, el seu impacte serà enorme, ja que els dotze Estats signataris representen el 40% del PIB (producte interior brut) mundial. I podria afectar una infinitat d'àmbits: des del preu dels medicaments fins als estàndards laborals. A partir d'ara, Washington es podrà dedicar exclusivament a tancar l'altre acord que negocia des de fa anys amb la Unió Europea, l'acord transatlàntic de comerç, o TTIP.

Des d'un punt de vista geopolític, l'Acord Transpacífic (TPP, per les seves sigles en anglès) és una victòria important per al president Barack Obama que, com ja va fer Bill Clinton al seu dia, ha fet del lliure comerç una de les puntes de llança de la seva política exterior. El TPP li servirà per restar influència a la Xina a la regió i incrementar com pretenia la presència nord-americana al Pacífic. "Quan més del 95% dels nostres clients potencials viuen fora de les nostres fronteres, no podem deixar que països com la Xina escriguin les regles de l'economia global", ha dit la Casa Blanca en un comunicat per saludar el pacte firmat aquest dilluns a Atlanta. La resta de països participants són el Canadà, Mèxic, el Vietnam, Malàisia, Brunei, Singapur, el Perú i Nova Zelanda.

NEGOCIACIÓ A PORTA TANCADA

Notícies relacionades

El TTP s'ha negociat a porta tancada, i això ha despertat protestes des de la societat civil. Els seus detractors als EUA, entre els quals s'inclouen candidats demòcrates i republicans a la presidència, temen que acabi destruint llocs de treball davant les dificultats que tindran les empreses nord-americanes per competir amb els salaris o les laxes normes laborals que imperen en alguns dels països signataris. L'Administració d'Obama s'ha defensat argumentant que tots els firmants de l'acord s'han compromès a respectar els principis de l'Organització Internacional del Treball, des del salari mínim i la negociació col·lectiva a les salvaguardes contra l'explotació laboral. També sosté que imposarà estrictes normes de protecció mediambiental.

Un dels punts més controvertits afectava les patents farmacèutiques. Les grans empreses del sector, amb el suport nord-americà, han volgut mantenir el seu monopoli sobre els fàrmacs biològics i tractaments com els del càncer. Volien una protecció mínima per a les seves fórmules de 12 anys, mentre països com Austràlia i Nova Zelanda n'exigien no més de cinc. Segons el 'New York Times', s'ha arribat a un compromís intermedi que protegirà les dades entre cinc i vuit anys.