Següent estació: TTIP
Les negociacions entre la UE i EUA es poden accelerar després de l'acord del TPP
Eurodiputats contra el TTIP, al juny. /
L'Administració de Barack Obama tenia una prioritat en comerç exterior, el Tractat Transpacífic, conegut com TPP, en les sigles en anglès. Ara que han finalitzat les negociacions, encara que a aquest tractat li queda un llarg camí (ha de ser ratificat pels 12 països del Pacífic que l'integrarien), els EUA poden mirar cap a l'altra banda, la de l'Atlàntic, i accelerar les negociacions amb la Unió Europea sobre el Tractat Transatlàntic de comerç i inversió, el TTIP.
Tant el TPP com el TTIP tenen objectius similars, rebaixar aranzels i harmonitzar normatives, i desperten controvèrsies semblants, ja que els seus detractors adverteixen que no respectaran els drets dels consumidors ni la sobirania dels estats i beneficiaran les empreses. No obstant, el TPP està més avançat que el TTIP.
El nou TPP es va començar a negociar formalment el 2010, i ja hi ha un text final, mentre que el TTIP s'està discutint des del 2013 i va per llarg. Després de 10 rondes de negociacions, encara hi ha apartats de complicada solució, com el mecanisme de resolució de conflictes, amb tribunals privats d'arbitratge davant els quals una empresa pot demandar un Estat.
Bernd Langue, president de la comissió de Comerç Internacional i ponent del TTIP al Parlament Europeu, va dir ahir que el TPP «aplana el camí» al TTIP. «Ara és el moment d'avançar amb el TTIP», va dir. «Espero que els nostres socis nord-americans dediquin plenament els seus esforços per participar en les negociacions i presentar propostes ambicioses i integrals que la UE ha estat esperant». Fonts del Parlament Europeu lamenten entre bastidors que els EUA han demorat els temes espinosos, i esperen més «voluntat política» per la seva part a partir d'ara. El Parlament Europeu no participa en la negociació (que dirigeixen la Comissió Europea i el Govern dels EUA), però la seva aprovació final és imprescindible.
L'últim pas en aquest llarg procés va ser la proposta que va fer al setembre la comissària de Comerç, Cecilia Malström, d'un tribunal especial amb audiències públiques com a alternativa a l'arbitratge privat. Aquesta proposta s'ha de sotmetre ara a consulta del Parlament Europeu i dels Estats membres.
Mentrestant, els activistes contra el TTIP segueixen amb la seva lluita. Aquest dimarts, entregaran tres milions de firmes davant la Comissió Europea. I entre el 10 i el 17 d'octubre hi haurà manifestacions en diverses ciutats europees. Tom Kucharz, d'Ecologistes en Acció, considera que la proposta de Brussel·les sobre els tribunals d'arbitratge és una «operació de maquillatge» que no resol el fons del conflicte: que la legislació protegeixi a tothom igual.
Notícies relacionadesKucharz opina que el TPP no accelerarà el TTIP, i posa com a exemple un altre polèmic tractat, el
CETA, entre la UE i el Canadà, les negociacions del qual van finalitzar fa un any, però que encara no ha sigut ratificat. Els parlaments de França i Holanda van advertir que hi votarien en contra, fet que invalidaria l'acord. En aquest cas, com amb el TTIP, els tribunals d'arbitratge són el principal escull.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia