LA DISCIPLINA PRESSUPOSTÀRIA EUROPEA
La CE demana a Espanya més ajustos abans del 20-D
Brusseles ratifica que la previsió de Madrid per al 2016 incompleix el dèficit
El desfasament en el 2015 i el 2016 implicaria un ajust de 10.000 milions
El comissari europeu Pierre Moscivici, ahir a Brussel·les. /
Fa just una setmana que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, desautoritzava el seu equip econòmic suspenent l'aprovació del dictamen sobre el pressupost dissenyat pel Govern de Mariano Rajoy per al 2016. Ahir el col·legi de comissaris confirmava que el contingut de l'anàlisi segueix sent vàlid i el missatge no ha canviat. És a dir, l'avantprojecte de pressupostos no garanteix el compliment dels objectius de dèficit públic, ni el 2015 ni el 2016.
Brussel·les insta Espanya a introduir canvis com més aviat millor i a actualitzar el pla després de les eleccions del 20 de desembre per incloure-hi les dades d'execució de les comunitats autònomes. Segons les previsions del Govern central, Espanya creixerà aquest any un 3,3% i un 3,1% el 2016, amb un desviament en els comptes públics del 4,2% i del 2,8% respectivament. L'anàlisi ad hoc realitzada per l'Executiu comunitari durant el mes de setembre, que inclou dades recollides pels tècnics comunitaris durant la visita de supervisió postprograma duta a terme la setmana passada, considera en canvi que l'economia espanyola creixerà aquest any un 3,1% i un 2,7%, cosa que dispararà el dèficit per sobre del compromès, fins al 4,5% i 3,5% respectivament.
AJUST DE 10.000 MILIONS / «Les previsions del 2015 ens semblen plausibles. Per al 2016 ens semblen, en canvi, una mica optimistes», va advertir ahir el comissari d'afers econòmics, Pierre Moscovici, en un to més suau que l'utilitzat la setmana passada durant la roda de premsa de l'Eurogrup en què va anunciar el revés per a Espanya. Aquestes tres i set dècimes de diferència que separen Madrid de Brussel·les en matèria de dèficit signifiquen que si es complissin les previsions comunitàries, les autoritats espanyoles haurien de fer ajustos per valor de 10.000 milions, 3.000 per satisfer el desviament d'aquest any i 7.000 milions més per al de l'any que ve.
Retallades que, segons el dictamen, insten a complir per mitjà de dues vies: executant «rigorosament el pressupost del 2015» i adoptant les «mesures necessàries en el marc de procés pressupostari nacional per garantir que el pressupost del 2016 compleix plenament el que disposa el Pacte d'Estabilitat i Creixement». Dit d'una altra manera, sobre el paper el Govern de Mariano Rajoy hauria d'introduir canvis ja durant la tramitació parlamentària que s'acabarà la setmana del 19 d'octubre amb la votació al Congrés. «Com més aviat millor seria el més desitjable», admeten fonts de l'Executiu comunitari.
Després de l'esperpèntic capítol de la setmana passada, amb el toc d'alerta del ministre alemany Wolfgang Schäuble inclòs, el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, va voler mostrar el seu suport a les polítiques empreses pel Govern de Rajoy i rebaixar el to de les exigències recollides al dictamen.
Així, el letó va suggerir la possibilitat de deixar per després del 20 de desembre la revisió dels comptes. «El que demanem específicament a les autoritats espanyoles és que presentin el seu pla pressupostari després que hi hagi un nou govern», va concloure Dombrovskis.
La presentació del pressupost i l'examen s'han avançat més d'un mes a causa del procés electoral espanyol i tant Dombrovskis com Moscovici van negar una vegada i una altra que l'exercici s'hagi vist polititzat. «El que vaig presentar fa una setmana s'assembla molt a això. Són les mateixes xifres i el mateix procediment. Ens basem en fets, no en ideologia», va insistir el socialista francès acusat pel portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, d'actuar contra Espanya per la seva ascendència política.
Notícies relacionades«La Comissió no pren partit en el procés electoral d'Espanya. Són les autoritats espanyoles les que van decidir enviar aquest projecte avançat. S'ha d'anar amb compte de no fer una cacera de bruixes», va afegir el comissari francès anunciant que estan a punt per estudiar el pressupost juntament amb la resta de dictàmens en la reunió de l'Eurogrup monogràfic previst per al 23 de novembre.
La cita tindrà lloc a escassos deu dies de l'inici de la campanya electoral, cosa que augura un ambient caldejat. Malgrat això, el Govern es manté inamovible. «Espanya sempre acaba complint», va recordar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, descartant una altra vegada la introducció de canvis en l'esborrany pressupostari. «No implica en absolut haver de refer el Pressupost. Quan es vagin tenint més dades, Brussel·les demanarà que l'actualitzem, i així ho haurà de fer el Govern que surti de les urnes», va insistir.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia