LES GRANS FORTUNES ESPANYOLES

Amancio Ortega lidera la llista de Forbes amb una fortuna de 60.900 milions

La riquesa dels 100 espanyols més rics creix un 15% en un any, fins als 24.826 milions

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La fortuna total de les 100 persones més riques d'Espanya ha crescut un 15% en l'últim any (24.826 milions) fins a arribar a la xifra de 189.250 milions d'euros. Aquesta és la dada global que s'extreu de la llista que publica l'edició espanyola de la revista 'Forbes'. 

L'home al capdavant de l'imperi Inditex, Amancio Ortega, apareix una vegada més al primer lloc, amb una fortuna de 60.900 milions d'euros. Aquesta quantitat, que afegeix 14.900 milions d'euros a la computada l'any anterior, equival a la suma dels 17 següents membres de la llista (61.700 milions). A més, la llista recull 10 noms nous i dos retorns destacats: Luis Arregui (Ence) i Manuel Edelmiro Añón (Hierros y Añón), que va vendre el seu grup siderúrgic a Ence. 

La llista Forbes del 2015 registra només 11 dones entre les 100 persones més riques d'Espanya, tres menys que el 2014 i una més que el 2013, 68 homes i 21 famílies. Aquest any, a més, l'edat mitjana dels rics ha baixat als 61,6 anys, pels 67 de l'any passat. Per àrees geogràfiques, encara que tant Catalunya com la Comunitat de Madrid acullen cada una 26 membres de la llista, la segona concentra més capital, amb 40.125 milions d'euros, pels 32.725 milions en territori català. Galícia aporta menys fortunes a la llista, només vuit, però els 73.725 milions d'euros que acumulen en fan la comunitat 'més rica'. Amancio Ortega lidera el rànquing.

Després d'Ortega, apareixen en el segon i tercer lloc Rafael del Pino (Ferrovial) i Juan Roig (Mercadona), amb 8.000 i 7.500 milions d'euros respectivament. Tots ells han incrementat la seva fortuna, gràcies a la bona evolució de les seves empreses a les borses.

Cal destacar que les dades de Forbes no són un càlcul exacte i científic de la fortuna dels que hi apareixen. De fet, s'hi inclouen els patrimonis empresarials que poden ser comprovats, com el valor de les accions de la companyia o l'estimació del valor de la companyia si aquesta no està cotitzada, i això vol dir que la llista podria patir variacions si es consideressin altres paràmetres. Les fonts bàsiques de la llista són dues: el Registre Mercantil -a través de la base de dades privada Informa- i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)

LA MINA DEL TÈXTIL

Pel que fa a l'origen d'aquestes fortunes, el sector tèxtil segueix sent el més destacat. Acumula un total de 76.950 milions d'euros repartits en set posicions (persones o famílies). Juntament amb aquest, el negoci immobiliari, les finances, la borsa o l'alimentació són les altres activitats empresarials en què s'han acumulat bona part d'aquestes grans fortunes. 

L'edició espanyola de la revista 'Forbes', fundada originalment el 1917 als Estats Units, va arribar als quioscos per primera vegada el març del 2013, publicada pel grup Spainmedia

Notícies relacionades

La participació de dones en la llista és limitada: al rànquing n'apareixen 11 i la primera també està lligada d'alguna manera a l'imperi Inditex. Sandra Ortega Mera és la filla gran d'Amancio Ortega i de la difunta Rosalía Mera, cofundadora de l'imperi. Al morir, la seva fortuna va passar a la seva filla.

La segona dona que apareix a la llista és Sol Daurella, presidenta de Cobega, l'embotelladora de Coca-Cola, amb una fortuna personal de 3.700 milions d'euros. Daurella, no obstant, ocupa el sisè lloc de la llista, darrere d'Isaac Andik, propietari de Mango. La tercera dona és Ana Botín, que s'endarrereix a la llista fins al lloc 21, amb 1.800 milions d'euros.