Mas intenta reconstruir els ponts amb l'empresariat

El president va mantenir divendres una reunió amb la cúpula del Cercle d'Economia

Artur Mas i Anton Costas al Cercle d’Economia el febrer passat.

Artur Mas i Anton Costas al Cercle d’Economia el febrer passat. / RUBEN MORENO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president en funcions, Artur Mas, mira de reconstruir els ponts que s'han trencat amb l'empresariat. Per això, ahir divendres va convocar el president del Cercle d'EconomiaAntón Costas, a una reunió discreta al Palau de la Generalitat a la qual també van assistir els vicepresidents de l'entitat, Artur Carulla (Agrolimen) i Josep Oliu (Banc Sabadell).

La trobada es produeix després que el Cercle emetés la setmana passada una dura nota d'opinió en què alertava del risc de fugues d'empreses i d'inversió com a conseqüència de la resolució sobre la independència aprovada al Parlament a instàncies de Junts pel Sí i les CUP. Al text, l'entitat presidida per Antón Costas també reclamava estabilitat política o noves eleccions.

A la reunió, convocada per Mas i donada a conèixer a través d'El Confidencial, el president va tractar de calmar els ànims de l'empresariat, segons fonts coneixedores de la trobada. Des del Cercle se li va manifestar la inquietud per la deriva que ha agafat el procés, que està provocant una alarma en les empreses similar a la que es va produir per la consulta del 9-N.

ANAR DE DEBÒ

"Això sembla que va molt de debò", li van dir al president. Per la seva part, el cap de l'Executiu català en funcions va mirar de treure ferro a la situació, però no va acabar de convèncer els seus interlocutors.

Entre els empresaris hi ha inquietud, i preocupació. Veuen amb molt recel el procés que es viu a Catalunya. "No es pot parlar d'una fuga massiva d'empreses, però si la cosa empitjora...", afirma el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, que reclama insistentment estabilitat.

Els últims dies una sèrie de noms, com la cadena hotelera Derby, societats de l'empresari Pau Guardans, nét de l'històric polític catalanista Francesc Cambó, o Suez Environnment España, societat que gestiona el 100% del grup Aigües de Barcelona, han traslladat el seu domicili social de Barcelona Madrid.

ITALIANITZACIÓ DE CATALUNYA

No tant en públic, però sí més en privat, patrons i directius han tingut a la ment durant la XX Trobada d'Economia que se celebra a s'Agaró el temor d'una italianització de Catalunya. En resum, que l'economia i les empreses vagin per un costat i la política, o el desgovern, per l'altre.

"S'han travessat unes línies vermelles que porten a una situació que només pot desembocar en unes eleccions", assegura un alt executiu. Les concessions de l'actual president en funcions, Artur Mas, a la CUP, han fet que la petició de noves eleccions autonòmiques guanyi terreny. Això i l'espera dels resultats que sorgeixin de les urnes el 20-D són els protagonistes del context actual.

En aquest context, hi ha companyies que comencen potenciar el treball de les seves filials fora de Catalunya i altres que guarden a la recambra la possibilitat de canviar de domicili fiscal. Això ara es pot fer sense necessitat de convocar la junta d'accionistes o de socis, sinó que només cal un acord del consell d'administració, segons la llei 9/2015 del 25 de maig, de mesures urgents en matèria concursal.

DESLOCALITZACIONS

Notícies relacionades

Anna Balletbó, la presidenta de la Fundació Olof Palme, que organitza la Trobada juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, fins i tot va assegurar divendres que "la deslocalització d'empreses i de comptes bancaris, que fa temps que està en marxa, s'ha accelerat arran de les votacions de Junts Pel Sí i la CUP, i es pot agreujar en cas que la dues formacions arribin a un acord de govern".  

Amb la modificació d'ara, tret de disposició contrària dels estatuts, “l'òrgan d'administració serà competent per canviar el domicili social dins del territori nacional”. "No és que s'hagi produït de manera massiva, però és una opció que es guarda a la recambra per si empitjora la situació", expliquen alguns dels empresaris que han assistit a la reunió anual que se celebra cada any a s'Agaró.