CONCESSIONÀRIA DE DISTRIBUCIÓ DE L'AIGUA A L'ÀREA METROPOLITANA
Acciona passarà a controlar el 78% d'Aigües Ter Llobregat
El grup dels Entrecanales acorda adquirir el 39% que té el banc brasiler BTG Pactual
José Manuel Entrecanales, president d’Acciona. /
Acciona, a través de la seva filial Acciona Agua, tindrà el control total d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), després de pactar la compra del 39% que posseeix el banc brasiler BTG Pactual en aquesta concessionària que gestiona la distribució de l’aigua a l’àrea metropolitana i comarques adjacents amb més de 4,5 milions d’habitants. El grup controlat per la família Entrecanales va comunicar ahir l’operació, que li atorgarà el 78% del capital, tant a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat com a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
La venda s’emmarca en els plans de desinversions de BTG Pactual, immers en una crisi de liquiditat després que el seu expresident es veiés implicat en un escàndol de corrupció de la petrolera Petrobras.
Aquestes operacions afecten participacions del banc a Europa, entre elles ATLL, i a Llatinoamèrica. Fonts d’Acciona van destacar que no donarien informació «sobre una operació subjecta a l’aprovació de les autoritats de la competència». L’oferta de BTG Pactual té, segons fonts coneixedores de la transacció, «tota la lògica industrial».
El grup brasiler ja va vendre l’any passat el 65% que posseïa a Túnels Barcelona Cadí (les vies de peatge del Cadí i de Vallvidrera) per 146 milions d’euros al grup francès Ardian. L’operació va generar una intensa polèmica política per la plusvàlua obtinguda per BTG Pactual en un curt període de temps amb la seva participació en una concessió pública catalana.
COMPENSACIÓ
Per la seva banda, Acciona ha calculat en un mínim de 295,9 milions d’euros la compensació a reclamar en cas que es resolgui de manera anticipada el contracte de concessió d’ATLL abans que transcorri el termini de 50 anys, segons va informar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La decisió sobre aquesta concessió està en mans del Tribunal Suprem (TS), després d’una pugna judicial pugna judicial que va deixar en l’aire el resultat del concurs públic, guanyat per Acciona, al ser impugnat per l’altra licitadora, Aigües de Barcelona (Agbar).
La quantitat mínima a què Acciona tindria dret inclou 281,2 milions per la part no amortitzada del cànon inicial, 10,3 milions per despeses addicionals i 4,4 milions per la part no amortitzada de les obres, instal·lacions i altres inversions realitzades fins ara per la concessionària del contracte d’aigües de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat. Aquest import no inclou la reclamació per despeses addicionals per terminació anticipada del contracte i possibles danys i perjudicis que procedeixin, assenyala la companyia.
El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va xifrar al juliolAndreu Mas-Colell al Parlament en 326 milions la possible indemnització en cas que els tribunals retiressin a Acciona la gestió de la concessió.
RENDIBILITAT FINANCERA
Notícies relacionadesAixí mateix, Acciona explica que en el contracte de concessió per a la construcció, millora, gestió i explotació de les instal·lacions que constitueixen la xarxa de proveïment i que va ser subscrit el 27 de desembre del 2012, inclou una clàusula sobre la resolució anticipada del contracte de concessió, qualsevol que sigui la causa, que recull una compensació per part de l'Administració.
La privatització d'ATLL s'ha convertit en una dels punts de discrepància entre Junts pel Sí i la CUP. En especial, un dels punts del contracte de concessió, que garanteix una rendibilitat financera del 9,33% per als 50 anys del contracte.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors