Celler total al Priorat
Buil & Giné exporta vins i va ser pioner en l'enoturisme a l'explotar un restaurant i un petit hotel
XAVIER BUIL GINÉ, fundador de la bodega Buil & Giné, amb seu en el cor del Priorat, des de nen es va proposar ser empresari. Això, junto con la tradició familiar i de la seva terra lo van convertir en bodeguero. En l'actualitat és un dels principals representants del vi de la DOQ Priorat i exporta més del 90% de la producció a Amèrica del Nord, Europa i Àsia.

undefined32388486 gratallops priorat 12 01 2016 economia celler160114193316
Nascut a Falset, la capital de la comarca del Priorat, i amb el somni infantil de ser empresari, no és estrany que Xavier Buil Giné sigui cellerer. Als 23 anys, després d’acabar els seus estudis d’Administració d’Empreses, va fundar la seva primera empresa (Priorat Natur, de productes artesans tradicionals de la comarca) i no va trigar a plantejar-se la producció de vins. Ara, amb 42 anys, s’ha convertit en un dels principals productors de vi de la denominació d’origen qualificada (DOQ) Priorat. El 75% de les gairebé 300.000 ampolles que produeix Buil & Giné a Gratallops són vins que s’exporten a països de tot el món.
Buil & Giné va començar a produir els seus propis vins el 1996, quan es va plantejar fer el salt al vaixell insígnia dels productes del Priorat. Tampoc es tractava del projecte d’algú aliè a la producció de vi perquè Buil, per part de mare, forma part de la sisena generació d’una família que cultiva raïm. «Vam començar llogant dos dipòsits a la Cooperativa de Gratallops, sempre els estaré agraïts perquè sense ells mai hauríem pogut arrencar», confessa aquest jove empresari des d’una de les sales del celler que, amb ajuda d’inversionistes, va inaugurar el 2005.
Marge per créixer
«Ens vam fixar un termini de 20 anys per a l’amortització del projecte i ara estem a la meitat. Anem bé però encara queda molt per fer», explica Buil en al·lusió als 1,8 milions d’euros facturats el 2015. Les instal·lacions ocupen 3.000 metres quadrats construïts en un edifici perfectament integrat en el paisatge del Priorat. Encara tenen marge per créixer perquè les instal·lacions tenen capacitat per produir fins a 550.000 ampolles.
El propietari assegura que l'hotel ha de ser l'únic del món amb més estrelles que habitacions
Però tant les instal·lacions com el vi que produeix Buil tenen un segell propi dins de la DOQ, una zona que es caracteritza especialment pel terreny escarpat, la dificultat per al cultiu de la vinya i l’escassa producció, però també per la qualitat. «Si ens comparem amb qualsevol celler del món, Buil & Giné és molt petit, el que passa és que el que hi ha aquí són microcellers», aclareix. «Els cellers més petits de La Rioja produeixen, com a mínim, el doble que nosaltres», descriu.
Els vins del Priorat, a més de cars, són complexos i difícils de pair. Per això Buil es va proposar des del principi fer productes «que respectin el seu origen, però que estiguin a l’abast de tothom», explica sobre uns vins que al mercat tenen preus que van des dels 11 euros fins als 1.400 que es paguen per l’ampolla més cara. Una altra singularitat d’aquest celler és que el seu promotor es va avançar a la moda actual de l’enoturisme. «Si diem que els vins són una part essencial de la nostra cultura, un celler s’ha de poder visitar», assegura. Per això, el celler està obert al públic des que es va inaugurar el 2005 (l’any passat va registrar un total de 4.600 visitants) i també disposa d’hotel i restaurant que estan oberts tot l’any. «Probablement, és l’únic hotel del món que té més estrelles que habitacions», fa broma Buil sobre les tres habitacions i les quatre estrelles de l’hotel.
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- EL PARTIT DE MONTJUÏC Flick se surt amb la seva
- Distinció de la Generalitat Indignació a Junts per la concessió de la Creu de Sant Jordi a Loles León
- Dia del llibre i la rosa Sant Jordi 2025, un nou bany de llibres i de masses
- AUTOCAR SINISTRAT L’ús del cinturó condiciona les ajudes del bus que va xocar a França
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Barcelona, protagonista Comsa i FCC executaran la fase final del Hall Zero
- TELEVISIÓ I MAS Creu de Sant Jordi
- ‘PLAY-OFF’ DE L’EUROLLIGA DE BÀSQUET El Barça dona mostres de debilitat a Mònaco i cau