LABORAL
La CEOE considera "irreal" que els salaris pugin més de l'1% aquest any
La patronal opina que la reforma laboral ja ha demostrat la seva utilitat en la crisi i no en tem la derogació
Els empresaris preparen un document de peticions davant la formació del nou Govern
El director de departament de relacions laborals de la CEOE, Jordi García Viña, considera "irreal" que aquest any els salaris pugin per sobre de l'1% i veu més probable que amb prou feines s'arribi al dígit en vista de l'evolució que han tingut els convenis col·lectius l'any passat. Si fos així, els increments quedarien molt lluny de la recomanació pactada entre les organitzacions sindicals i patronals, que fixa una pujada per a aquest any de l'1,5%, mentre que per al 2017 deixa oberta la porta en funció de l'evolució de l'economia.
El 2015 ja s'ha posat de manifest una distància entre la recomanació donada als negociadors i el resultat final. Per a l'any que acaba de finalitzar l'acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) establia que els sous pugessin l'1%, encara que en realitat l'increment mitjà va ser del 0,74%. I per al 2016 s'establia un sostre de creixement de l'1,5%.
Jordi García Viña ha fet aquest pronòstic en vista de l'evolució de la negociació col·lectiva en els últims anys, considerats els de la sortida de la crisi. La previsió per al 2014 és que les retribucions creixessin el 0,60% i ho van fer el 0,57%.
L'any passat la diferència entre el que estava previst i el resultat final ha sigut d'una mica més de dues dècimes. El 2015 "no estàvem preparats per fer el salt a l'1%", ha dit el responsable de política laboral de la patronal, després de presentar un informe sobre l'evolució de les relacions laborals a Espanya.
Fins a la crisi els salaris evolucionaven en funció de la inflació com a mínim, però en els dos últims acords de negociació col·lectiva s'han vinculat a les previsions econòmiques anuals i a l'evolució del producte interior brut (PIB). Això, segons la patronal, permet més flexibilitat per afrontar moments de crisi de més o menys calat.
REFORMA LABORAL
La CEOE està preparant un document amb les seves principals reivindicacions per afrontar la sortida de la crisi que espera a presentar al nou Govern. Encara a falta de conèixer el seu contingut exacte, la patronal no demanarà una altra reforma laboral. És més , no el preocupen les propostes per derogar els aspectes més regressius de l'actualment vigent, del 2012 i firmada per Mariano Rajoy.
La reforma del mercat de treball, que ha introduït més flexibilitat i temporalitat a la mà d'obra, ha sigut "útil" per sortir de la crisi, però "és difícil saber que sigui útil a partir d'ara", quan la recessió s'ha deixat enrere, reconeix García Viña.
SENSE BONIFICACIONS
Algunes mesures estrella de la reforma del PP, com les tarifes planes i altres bonificacions a la contractació, no agraden als empresaris que posen l'accent en la reducció de les cotitzacions socials per fomentar la contractació. Aquest serà un dels aspectes que reculli el document. "El model de garantia juvenil no està donant els resultats previstos", ha afirmat García Viña.
Els sindicats CCOO i UGT no han fet, de moment, comentaris a aquestes paraules, encara que esperen que la CEOE els remeti el document que aprovi la seva junta directiva amb el detall de les seves propostes.
Les dues centrals tenen el focus posat a demanar als partits de l'esquerra que si tenen l'oportunitat de governar, deroguin la reforma laboral, aprovin un pla de rendes mínimes per als aturats de llarga durada i apugin el salari mínim interprofessional (SMI). Dimecres passat l'Organització Internacional del Treball (OIT) va demanar que aquesta renda pugi al voltant del 10% aquest any.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia