BALANÇ DE LA REFORMA LABORAL
Gairebé 6 milions d'assalariats cobren menys del salari mínim
Els canvis legals per la crisi han deixat 220.000 persones més al llindar de la pobresa, segons un informe d'UGT
Gairebé sis milions de treballadors assalariats tenen feina però viuen en condicions de pobresa, segons els barems oficials. Hi ha 5,9 milions de treballadors que cobren sous inferiors al salari mínim interprofessional (SMI), fixat en 655,20 euros mensuals per a aquest any, i representen el 35% del total de treballadors per compte d'altre que hi havia el 2014. Des que es va aprovar la reforma laboral aquest col·lectiu ha crescut en 220.000 persones.
La devaluació salarial que ha deixat la crisi es reflecteix en les dades de recaptació de l'Agència Tributària, que assenyala que el salari mitjà ha baixat dels 19.102 euros del 2011 als 18.420 del 2014, últimes dades oficials publicades, i recollides pel sindicat UGT en un informe sobre les conseqüències de la reforma laboral de la qual ara es compleixen quatre anys.
Després de la crisi ha augmentat la població en risc de pobresa, que a Espanya arriba al 30% dels ciutadans, cinc punts més que el 2009.
MENYS FEINA
Com reiteradament han posat de manifest l'enquesta de població activa (EPA) i les dades de l'atur registrat, la quantitat i la qualitat de llocs de treball s'han depreciat en l'últim lustre. Hi ha un 3% menys d'ocupació, mentre que la taxa d'atur ha crescut en un 0,7%, segons UGT, sindicat que considera que la destrucció de llocs de treball es deu sobretot a la facilitat per acomiadar que dóna la reforma laboral a les empreses.
En els últims cinc anys la taxa d'activitat ha caigut per sota del 60%, entre altres coses perquè hi ha més de mig milió d'actius menys en el mercat laboral.
PROPOSTES AL FUTUR GOVERN
En les setmanes prèvies a la formació de Govern, els sindicats UGT i CCOO i les organitzacions empresarials CEOE i CEPIME presentaran als partits polítics que formin l'Executiu un document d'objectius sociolaborals per a la pròxima legislatura.
La lluita contra l'atur mitjançant el canvi en el model productiu, un pla de xoc per als aturats de llarga durada així com un canvi en les polítiques actives d'ocupació són algunes de les reclamacions sindicals, juntament amb el compromís d'eradicar la pobresa.
Els sindicats han constatat que hi ha una majoria parlamentària per derogar la reforma laboral, que s'hauria d'encaminar a "acabar amb la precarietat en l'ocupació, enfortir la contractació indefinida i recuperar la causalitat de la contractació temporal", segons ha manifestat el secretari d'acció sindical d'UGT, Toni Ferrer.
En l'informe sindical, elaborat amb les dades oficials del Ministeri d'ocupació i de l'antic Inem, es destaca que la contractació temporal ha crescut el 66,4 % davant l'augment de l'11,8 % de la contractació indefinida.
MÉS TEMPORALITAT
Notícies relacionadesEl 24% del total dels contractes firmats l'any passat van tenir una durada màxima de set dies, mentre que abans de la reforma representava el 20%. Encara que la reforma laboral no ha complert amb un dels objectius més proclamats quan es va aprovar, com era acabar amb la temporalitat, sí que ha empitjorat la precarietat ja que el contracte a temps parcial ha despuntat amb força.
Des del febrer del 2012 el nombre de contractes a temps parcial ha crescut el 70%, 13 punts més que la contractació a temps complet. A finals de l'any passat el 40,6% dels contractes indefinits i el 32,5% dels temporals tenen una jornada laboral parcial.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia