Yellen mostra dubtes sobre el creixement als EUA i les pujades de tipus
La presidenta de la Reserva Federal assenyala que els riscos per a l'economia mundial han augmentat
Yellen, president de la Reserva Federal, en roda de premsa el setembre passat. /
La presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, ha assenyalat aquest dimecres que els riscos creixents sobre l'economia mundial podrien afectar el creixement dels Estats Units i el ritme de la pujada gradual de tipus d'interès que va començar al desembre. En la seva compareixença semestral davant el Congrés, Yellen ha citat les turbulències a les borses, els dubtes sobre la Xina i l'encariment dels préstecs de risc com a factors que amenacen el progrés de l'economia nord-americana. El banc central nord-americà n'estarà molt pendent abans de prendre la pròximes decisions, encara que la presidenta de la FED ha mostrat la seva confiança que el creixement avançarà a un “ritme moderat” i es podran mantenir els plans per encarir el preu del diner.
“Les condicions financeres als EUA s'han tornat recentment menys favorables per al creixement”, ha dit referint-se a les caigudes als mercats o a l'apreciació del dòlar. “Si aquests factors persisteixen podrien afectar la previsió de l'activitat econòmica i el mercat laboral, encara que el declivi dels tipus a llarg termini i dels preus del petroli podrien compensar-los d'alguna manera”. Yellen no ha arribat a dir que l'empitjorament del context internacional hagi deixat en suspens els plans per normalitzar la política monetària i, de fet, ha mantingut oberta la porta a una nova pujada de tipus en la reunió del març. Els seus plans inicials passaven per quatre augments de 0,25% cada un durant el 2016, dada que acabaria deixant els tipus en una forquilla entre l'1,25% i l'1,5%. “La política monetària, és clar, no segueix un camí predeterminat”, ha puntualitzat, per subratllar que tot dependrà de com vagi l'economia.
Notícies relacionadesYellen ha subratllat que malgrat la millora de l'ocupació, que ha deixat l'atur en el 4.9% de la població activa, el creixement es va alentir el 2015 i es va situar-se tan sols en l'1.75%, segons les estimacions de la FED, especialment per l'impacte de la fortalesa del dòlar en les exportacions. Els principals riscos per als EUA provenen de l'exterior. Yellen ha assegurat que la incertesa sobre els tipus de canvi a la Xina ha alimentat “una creixent volatilitat en els mercats financers, que, unida a la debilitat persistent a l'exterior, ha exacerbat la preocupació pel creixement global”.
Tot plegat hauria contribuït a les caigudes en els preus dels hidrocarburs i altres matèries primeres, una circumstància que ha posat contra les cordes alguns països que viuen essencialment de l'exportació de 'commodities'. “Si aquests riscos a la baixa es materialitzen, l'activitat externa i la demanda per a les exportacions nord-americanes es podria debilitar encara més, i fer que les condicions en els mercats financers se segueixin restringint”.