SECTOR PÚBLIC

La CEOE critica l'elevada plantilla de l'Estat tot i els traspassos autonòmics

El nombre total d'empleats públics ha pujat en un milió des de finals dels 80

El president de la patronal demana "calma" als inversors davant la incertesa política

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El president de la patronal CEOE, Juan Rosell, ha qüestionat aquest dimarts l'escassa reducció d'ocupació en l'Administració central de l'Estat els últims anys, malgrat haver transferit un total de 1.994 competències a les comunitats autònomes des del 1978 (incloent-hi les de sanitat i educació) i d'haver traspassat a les autonomies 821.693 funcionaris i empleats públics.

"No hi ha hagut la reducció que hi hauria d'haver hagut en els serveis centrals de l'Estat, que podria haver sigut més gran", ha dit Rosell durant la presentació de l'informe "El traspàs de competències en el sector públic" que ha elaborat la CEOE.

En la roda de premsa, Rosell s'ha referit a l'actual incertesa política per les dificultats per formar Govern a Espanya i ha demanat "calma" als inversors. "Encara, calma", ha dit el president de la patronal . "Pot ser que hi hagi decisions que estiguin aturades, en situació d'esperar i veure, però també hi ha qui no té res a decidir en aquests moments i segueix amb normalitat". A més, segons ha dit, la incertesa a Espanya es percep a l'exterior com una cosa menor comparada amb altres qüestions com la crisi dels refugiats, el feble creixement mundial i altres factors. 

UN MILIÓ MÉS D'EMPLEATS PÚBLICS

L'estudi xifra en unes 800.000 persones el nombre d'ocupats en l'Administració estatal i la Seguretat Social a finals de la dècada dels 70 i principis dels 80. Per la seva banda, l'any 2015 l'ocupació en l'Administració central s'havia reduït en una mica més de 200.000 persones en comparació amb mitjans dels anys 80 (fins als 531.324 efectius), mentre que a les comunitats autònomes s'havia multiplicat per més de quatre vegades, superant els 1,6 milions de treballadors.

D'aquesta manera, entre el 1987 i el 2015 la xifra de treballadors en les administracions estatal i autonòmica ha augmentat en més d'un milió de persones. Rosell ha admès que en aquest temps la població ha augmentat significativament a Espanya i que des de principi de segle ha crescut en sis milions de persones. No obstant, segons la seva opinió, "és molt important que aquesta plantilla no estigui sobredimensionada i que s'evitin duplicitats entre l'Estat i les comunitats autònomes". 

LES AUTONOMIES, EL 50,5%

Per valorar si l'ocupació en el sector públic està sobredimensionada, el president de la CEOE ha aconsellat analitzar "organisme per organisme" i ha avançat que la patronal presentarà ben aviat dos estudis en profunditat sobre l'educació i la sanitat.

Segons les dades recopilades per l'estudi de la CEOE, l'Estat comptava el juliol del 2015 amb 531.324 empleats, que suposen el 20,9% del total de les administracions. Al seu torn, les administracions locals suposen el 22,7% de l'ocupació pública total, si bé el percentatge més alt és el de les comunitats autònomes (50,5%). Les universitats, per la seva banda, absorbeixen el 5,9% dels efectius.

CATALUNYA, LÍDER EN COMPETÈNCIES

L'informe xifra en 1.994 les competències transferides des de l'Estat a les comunitats autònomes des del 1978. Catalunya (189), Andalusia (155) i Galícia (154) destaquen com les tres autonomies amb el nombre més alt de competències assumides en aquest procés, molt per sobre del País Basc (107) que, tot i així, sí que ostenta les atribucions derivades del sistema de la Quota Basca.

Notícies relacionades

Rosell ha subratllat que Catalunya és la comunitat que més competències ha assumit "i des de molt aviat". Així, per exemple, va ser la primera a assumir la transferència de l'Insalud (1981) i la d'educació (el 1980, amb el País Basc). 

En altres comunitats, com Castella-la Manxa, Extremadura, Madrid, Navarra o la Rioja, el nombre de competències assumides no arriba al centenar.