Les claus de la cimera de Doha sobre el petroli

Els països congregats a la capital de Qatar suposen la meitat de la producció mundial de cru

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1. ¿Qui hi ha a la reunió?

Els països congregats a Doha, capital de Qatar, representen la meitat de la producció mundial de petroli. Per un costat hi ha l’OPEP, que agrupa 13 països encapçalats per l’Aràbia Saudita, que n’és el líder de facto i copa un terç del cru que s’exporta al món. Per l’altre hi ha altres grans productors que no formen part d’aquest càrtel i que se situen també entre els principals productors del món, com Rússia o Mèxic.

2. ¿Per què és important la trobada?

Notícies relacionades

El que s’acordi a Doha és essencial per a l’economia mundial. El desacord i la lluita perquè cadascú mantingui la seva cota de mercat va provocar un enfonsament de fins al 70% en la cotització del cru des del 2014. El descens abarateix el combustible i la factura de les importacions dels països desenvolupats i emergents. Una forta pujada de la cotització podria desbaratar la recuperació i el creixement global.

3. ¿Pot ser perillós un petroli massa baix?

Un preu del barril massa baix també té efectes nocius. Una de les víctimes són els països productors, que veuen com es redueixen els seus ingressos substanciament. A aquests s’hi sumen les petroleres que, com Repsol, han hagut d’aflorar pèrdues per devaluació d’actius o reduir plantilles, així com els bancs que financen aquestes empreses i que poden veure’s arrossegats per aquestes.