EVOLUCIÓ D'UNA MATÈRIA PRIMERA ESSENCIAL

L'OPEP es reuneix amb poques perspectives de retallar l'oferta

El barril de Brent ronda els 50 dòlars a l'espera del resultat de la reunió

icoy34123706 opec secretary general abdullah al badri leaves a 160602164050

icoy34123706 opec secretary general abdullah al badri leaves a 160602164050 / HEINZ-PETER BADER

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu de barril de petroli Brent, la qualitat de referència a Europa, ronda els 50 dòlars a l'espera dels resultats de la reunió que celebren aquest dijous els països exportadors que integren el càrtel de l'OPEP.

Encara que alguns països tenen l'esperança que s'estableixi un sostre de producció, no és clar que això passi després del fracàs de la cimera de productors celebrada a Doha. Llavors ho va impedir el xoc entre els interessos de l'Aràbia Saudita, el principal exportador; i l'Iran,Aràbia SauditaIran que no vol limitacions de producció després de superar el gener passat l'embargament imposat per la comunitat internacional.

Abans de la reunió de Doha, al desembre passat, els membres del càrtel no van arribar tampoc a un acord per establir un límit en el subministrament de petroli. L'OPEP, amb uns 32 milions de barrils diaris, aporta al voltant d'un terç de l'oferta mundial de cru.

Però el representant de l'Iran en la reunió de l'OPEP, Mehdi Assali, ha dit aquest dimecres que el país persa no té intenció de renunciar al seu dret d'incrementar la producció de petroli després d'anys de sancions internacionals, segons va informar l'agència de notícies del ministeri de petroli iranià, Shana.

En tot cas, l'ambient previ a la reunió de Viena és de cautelós optimisme davant els primers indicis que apunten a un possible reequilibri entre l'oferta i la demanda de cru en els pròxims mesos.

ESTABILITZACIÓ

Els mercats no esperen canvis en la política petrolera dels 13 països membres del grup, que a l'abril van bombar junts 32,4 milions de barrils diaris de cru. Els experts esperen que el preu del barril s'estabilitzi al voltant dels 50 o 60 dòlars al final d'aquest any.

La cotització del Brent va caure fins als 27 dòlars el gener passat, un mínim no vist en 12 anys, des dels més de 100 dòlars de mitjans del 2014. Tot això a causa d'un excés d'oferta, alimentada, entre altres factors, per la costosa producció de diversos tipus de petroli no convencionals, com el d'esquist als EUA, obtingut amb tècniques com la fractura hidràulica o 'fracking'.

Notícies relacionades

Per reduir la rendibilitat i eliminar així almenys part d'aquesta producció competidora rival, l'Aràbia Saudita va liderar una controvertida estratègia d'aguantar per mantenir els preus baixos per defensar la seva quota de mercat. És una política que ha sumit en la ruïna productors com Veneçuela.

Aquesta postura, recolzada pels altres socis de l'OPEP, s'ha mantingut fins ara, malgrat l'oposició d'altres membres com Veneçuela, l'Iran o Algèria, favorables a retallar l'oferta petrolera i que fins i tot van intentar plasmar-ho en un acord.

Temes:

OPEP Petroli