Fainé consuma el seu projecte de la nova Caixa

La fundació bancària i el consell de Caixabank aproven els canvis

fcasals34516994 economia caixabank jordi gual  isidre faine y gonzalo gortaz160630171010

fcasals34516994 economia caixabank jordi gual isidre faine y gonzalo gortaz160630171010 / JORDI NIEVA

2
Es llegeix en minuts
JOSEP-MARIA URETA / BARCELONA

CaixaBank ja és un banc adaptat a les exigències europees des d’ahir a la tarda. El propietari de les accions és la fundació bancària La Caixa, que presideix Isidre Fainé. Però la gestió del negoci financer de l’antiga Caixa el dirigiran, des d’ara, el nou president de CaixaBank, Jordi Gual, i el seu conseller delegat Gonzalo Gortázar. Aquesta separació, imposada per la supervisió bancària europea vigent des de principis d’any, és la que s’ha culminat amb les reunions successives del consell de patrons de la fundació bancària La Caixa i la del consell d’administració del banc, CaixaBank.

 

S’havia d’eliminar duplicitats als dos òrgans de govern. Els consellers de la fundació i del banc havien d’elegir entre una butaca i l’altra. Fainé, l’element determinant, va elegir presidir la fundació, perquè el model de domini en cascada d’organismes i societats li garanteix el poder de decisió. Sobre aquest esquema predeterminat, la designació de Jordi Gual, el principal economista de l’entitat, racional i molt ben relacionat amb els organisme reguladors europeus, per presidir el banc, era l’opció que no tindria impediments.

Tampoc podia posar-los el Govern: Gual ha sigut un membre actiu i lleial del CAREC (ja dissolt), el consell assessor per reactivar l’economia catalana que va presidir Salvador Alemany, un altre de La Caixa, on va elaborar informes sobre desregulació i competitivitat. Gual, en les seves primeres declaracions formals, va explicar que el seu objectiu és «consolidar CaixaBank com un referent del sector financer europeu per la seva rendibilitat, solvència, qualitat de servei i reputació».

ESPECULADORS DISGUSTATS

Notícies relacionades

El ball de cadires en les dues entitats s’ha saldat amb els canvis imprescindibles, per a disgust dels especuladors que esperaven renovacions més significatives. El notari Joan-Josep López Burniol renuncia a estar al banc i es queda a la fundació. No és que el succeeixi, encara que ho sembli, però entra al consell un altre notari, José Serna Masiá, procedent del cos d’agents de borsa, que va presidir fa dècades el mercat borsari de Barcelona. També deixa el consell Maria Dolors Llobet, hereva de la butaca sindical a l’antiga Caixa, en representació dels treballadors. Si és només un banc, no té sentit renovar aquesta plaça, és la justificació. La sindicalista Llobet reapareixerà possiblement a Criteria, on s’integren les empreses participades de La Caixa.

La nova consellera que completa el consell que presidirà Jordi Gual és l’economista Koro Usarraga Unsain. Procedeix de la desapareguda consultora Arthur Andersen (avui Deloitte) a Barcelona, de l’època d’Antoni Brufau.