HISTÒRIES MÍNIMES

Sopa de càpsula

Suppacaps espera superar el milió d'euros en el seu primer any complet gràcies a l'exportació

Un emprenedor nat

Joan Planellas parla apassionadament dels seus projectes. «No hi ha gaire diferència entre un emprenedor i un inventor. En el meu cas, no sé si m’agrada molt el risc o sóc un suïcida, però disfruto fent coses noves».

image1

image1

2
Es llegeix en minuts
EVA MELÚS / BARCELONA

Les càpsules de cafè s’han fet habituals en moltes cuines, però a ningú se li havia acudit fins ara fabricar-les per fer-se un caldet. Joan Planellas (1972), un expert en packaging de Girona, va fundar Suppacaps a mitjans del 2015. En els tres primers mesos, l’empresa va distribuir 20.000 de les seves càpsules de concentrat de caldo compatible amb cafeteres Nespresso a través de la seva web i d’una trentena de botigues a tot Espanya.

    Després d’un hivern prometedor, Suppacaps no tanca per vacances i està aprofitant l’estiu per impulsar les seves exportacions. «Tenim la impressió que les càpsules poden funcionar encara millor fora d’aquí, per clima i cultura. A fora hi ha més costum d’agafar-se un descans al migdia o a la tarda per prendre’s un caldet. Si les coses surten com volem, esperem superar el milió d’euros de facturació el 2016, que serà el nostre primer exercici complet», diu Planellas.

    Després d’una temporada agafant experiència en el sector, el setembre del 2006, Planellas va posar en marxa la seva pròpia empresa de packaging, Arplex, especialitzada en productes cosmètics i labials de farmàcia i parafarmàcia. I va ser consolidar aquesta primera aventura en solitari i donar voltes al projecte de Suppacaps.

    «Durant dos anys i mig vam estar desenvolupant la tècnica. Necessitàvem un caldo que es dissolgués ràpidament en aigua calenta sense arribar al punt d’ebullició, que és com treballen les cafeteres. Primer vam aconseguir aigua, després aigua bruta i, finalment, un caldo realment bo», explica.

    Planellas va invertir 150.000 euros de fons propis per arrencar el projecte. «Al final del 2015 vam facturar 300.000 euros, que van servir perquè el negoci s’anés retroalimentant», revela. El dia a dia va anar definint el futur. «En un principi, pensàvem que el nostre públic principal serien els solters que viuen sols», relata Planellas. «Però el gir va ser sorprenent, perquè des dels punts de venda ens van anar explicant que el caldo estava sent molt ben rebut per les mares de família amb nens als quals els costa menjar, perquè es tracta d’un producte molt natural. I també, dels esquiadors o els caravanistes. Per a ells, les càpsules tenen molts avantatges, perquè ocupen poc espai, són monodosi i caduquen al cap d’un any i mig», afegeix.

Notícies relacionades

    Actualment, Suppacaps té capacitat per fabricar fins a 240.000 càpsules al dia. El procés, que es realitza entre Girona i Barcelona, dóna feina a nou persones.

Més sabors

La marca va començar amb quatre sabors bàsics: verdura, pollastre, carn i peix. No obstant, el mercat li va indicant el camí. «La cuina japonesa està molt de moda. Així que el cinquè gust, que estrenarem aquesta tardor, serà la sopa de miso i el sisè una sopa de tomàquet que realment sorprendrà», apunta. «I per trencar l’estacionalitat, estem donant voltes a sabors d’estiu com el de la sopa de marisc», revela. Suppacaps també treballa en un nou format de paquets de deu càpsules per adaptar-se a la demanda de grans superfícies i que es distribuirà el 2017. 

Temes:

Empreses